Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Για τον Πόλεμο και τους Πολεμιστές


Δεν θέλουμε να μας χαριστεί η ζωή από τους καλύτερους εχθρούς μας, ούτε και από εκείνους που αγαπάμε άκριτα. Αφήστε με λοιπόν να σας πω την αλήθεια!

Αδέλφια μου στον πόλεμο, σας αγαπώ άκριτα• είμαι και ήμουν πάντα του είδους σας. Και είμαι επίσης ο καλύτερος εχθρός σας. Αφήστε με λοιπόν να σας πω την αλήθεια!

Γνωρίζω το μίσος και τον φθόνο στις καρδιές σας. Δεν είστε σπουδαίοι αρκετά ώστε να μην γνωρίζετε το μίσος και τον φθόνο. Γίνετε αρκετά σπουδαίοι, λοιπόν, για να μην ντρέπεστε για αυτά.

Και αν δεν μπορείτε να γίνετε άγιοι της γνώσης, έστω γίνετε οι πολεμιστές της. Είναι οι σύντροφοι και οι πρόδρομοι αυτής της αγιότητας.

Βλέπω πολλούς στρατιώτες: τι αν έβλεπα πολλούς πολεμιστές! «Σύνολο» αποκαλεί κάποιος αυτό που φορούν: τι αν αυτό που κρύβει δεν ήταν συνολικό!

Πρέπει να έχετε μάτια που αναζητούν πάντα έναν εχθρό – τον δικό σας εχθρό. Και κάποιοι από εσάς μισούν με την πρώτη ματιά. Τον εχθρό σας θα αναζητήσετε, τον πόλεμο σας θα εξαπολύσετε – για τις σκέψεις σας. Και αν η σκέψη σας αφανιστεί, τότε η τιμιότητά σας θα μπορεί ακόμη να βρει λόγο για θρίαμβο σε αυτό. Πρέπει να αγαπάτε την ειρήνη ως μέσο για νέους πολέμους – και την βραχύβια ειρήνη περισσότερο από την μακρόχρονη. Σε εσάς δεν συνιστώ εργασία αλλά αγώνα. Σε εσάς δεν συνιστώ ειρήνη αλλά νίκη. Ας είναι η εργασία σας ένας αγώνας. Ας είναι η ειρήνη σας μια νίκη! Μπορεί να είναι κανείς σιωπηλός και ακίνητος μόνο όταν έχει τόξο και βέλος: ειδάλλως κουτσομπολεύει και τσακώνεται. Ας είναι η ειρήνη σας μια νίκη!

Λέτε ότι είναι ο καλός λόγος που καθαγιάζει και τον πόλεμο ακόμη; Σας λέω: είναι ο καλός πόλεμος που καθαγιάζει κάθε λόγο. Ο πόλεμος και το κουράγιο έχουν καταφέρει περισσότερα σπουδαία πράγματα από την αγάπη για τον γείτονα. Δεν ήταν το έλεός σας αλλά το κουράγιο που έχει ως τώρα σώσει τους δυστυχείς.

«Τι είναι καλό;» ρωτάτε. Να είσαι γενναίος είναι καλό.

«Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» Φρειδερίκος Νίτσε

3 σχόλια: