Έχουν υπάρξει πολλές αναλύσεις σχετικά με το πώς φτάσαμε μέχρι το σήμερα και το τι αντιπροσωπεύει. Ο Ιούλιος Έβολα χρησιμοποιεί μια μεταφυσική προσέγγιση της κυκλικής οπτικής της ιστορίας προς ερμήνευση της σημερινής «Σκοτεινής Εποχής» (Kali Yuga) στο μεγαλειώδες έργο του «Ενάντια στον Σύγχρονο Κόσμο». Ο Παναγιώτης Κονδύλης στο «Η Παρακμή του Αστικού Πολιτισμού» αναλύει εκτενέστατα τις βάσεις και τον εκφυλισμό του δυτικού αστικού τρόπου ζωής από την Αναγέννηση μέχρι την κατάπτωση της μαζικής δημοκρατίας του 20ου και του 21ου αιώνα.
Η κάθε ανάλυση κρίνεται από επιτυχία και ευστοχία ή μη ανάλογα με τις βάσεις και τα κριτήρια τα οποία θέτει. Μια ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία, αντίληψη θέασης του κόσμου, δίνει γερές βάσεις για την ερμήνευση της εποχής αλλά και για την άρνηση της. Η νοοτροπία της απόλυτης άρνησης και την απόκτησης νοήματος και ταυτότητας μέσα από την άρνηση μιας ιδέας ή ενός τρόπους ζωής είναι καθαρά παρασιτική. Αυτό δε μπορεί παρά να σημαίνει αστοχία του σκοπού της Ζωής από τη στιγμή που μια ιδέα εξαρτάται από την πολέμια της. Η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται σχεδόν σε αποκλειστικότητα στη σημερινή κοινωνία και τα σύγχρονα ιδεολογήματα που δεν βασίζονται στη αρμονία που απορρέει από τους φυσικούς νόμους.
Δεν μας αρκεί λοιπόν απλώς η άρνηση του δυτικού τρόπου ζωής, ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εκφυλισμένου και υλιστικού τρόπου ζωής. Δεν μας αρκεί η εναντίωση στον μοντέρνο κόσμο την οποία και βέβαια θεωρούμε αυτονόητη και δεδομένη. Η άρνηση αυτή και η εναντίωση πρέπει να πηγάζει από βαθύτερες αιτίες, από την αντίθεση της αντίληψης του κόσμου και του τρόπου ζωής, από τις Αξίες, τα Ιδεώδη και τα Ιδανικά.
Η αναθεώρηση της οπτικής του Σύμπαντος, του Έθνους, της Κοινωνίας, τη Παράδοσης και της Πνευματικότητας πρέπει να επαναπροσδιορισθεί με γνώμονα τη λαϊκή ψυχή, αποτέλεσμα του Λαού και της Γης. Η φανατική προγονολατρεία και η επιστροφή στο παρελθόν δεν αποτελούν από μόνα τους τη λύση. Η προσαρμογή ενός υγιούς τρόπου ζωής, με πηγή ανώτερες αρχές, χρειάζεται να προσαρμοστεί στο σήμερα. Οι Θεοί να ξαναγίνουν φίλοι του Ανθρώπου και να περπατήσουν στη Γη όπως κάποτε. Η Επιστήμη πρέπει να αποβάλλει τον υλισμό και την εκμετάλλευση και να επαναπροσδιοριστεί με την πνευματικότητα μέσα από την οποία γεννήθηκε. Να πνευματωθεί η ύλη και να υλοποιηθεί το πνεύμα!
Ο υλιστικός και έκφυλος τρόπος ζωής, με τα εφήμερα υλικά αγαθά, χωρίς ιστορικό πρόσωπο και πολιτιστική ταυτότητα είναι από τους κύριους λόγους για τον ξεπεσμό της σύγχρονης κοινωνίας. Έχει ωθήσει σε απρόσωπες και εφήμερες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων έχοντας ως αποτέλεσμα την αδυναμία δημιουργίας μιας υγιούς εθνικής κοινότητας. Η αστικοποίηση η οποία αποτελεί μάστιγα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 και μετά έχει επιταχύνει την κατάσταση και τον ξεπεσμό. Η καταστροφή της Παραδοσιακής κοινότητας εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς η συντροφικότητα καλλιεργείται μέσα από την καθημερινότητα, τα βιώματα, τον τρόπο ζωής, τις Αξίες και τα Ιδανικά.
Ας δώσουμε το έναυσμα!
Π.Κ.
(Περιοδικό Λυκώρεια, τεύχος 3.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου