Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πνευματικότητα και Πολιτισμός ενάντια στον σύγχρονο κόσμο


"Όσο οι άνθρωποι της Δύσης φαντάζονται ότι υπάρχει ένα μόνο είδος ανθρωπότητας, ότι υπάρχει ένας μόνο "πολιτισμός", σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, καμία αμοιβαία κατανόηση δεν είναι εφικτή. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί, αναπτυσσόμενοι παράλληλα σε πολύ διαφορετικές γραμμές, και ότι, μεταξύ αυτών, εκείνος της σύγχρονης Δύσης ξεχωρίζει παραδόξως, όπως δείχνουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του.

...Ο πολιτισμός της σύγχρονης Δύσης εμφανίζει στην ιστορία μία πραγματική ανωμαλία: ανάμεσα σε όλα όσα μας είναι γνωστά λίγο ή περισσότερο σε βάθος, αυτός ο πολιτισμός είναι ο μόνος που έχει αναπτυχθεί προς αμιγώς υλικές κατευθύνσεις και αυτή η τερατώδης ανάπτυξη, της οποίας η έναρξη συμπίπτει με την αποκαλούμενη Αναγέννηση, συνοδεύτηκε, όπως πράγματι ήταν μοιραίο, με την συνεπακόλουθη πνευματική οπισθοδρόμηση. Λέμε συνεπακόλουθη και όχι ισοδύναμη διότι εδώ είναι δύο τάξεις πραγμάτων μεταξύ των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτρο. Αυτή η οπισθοδρόμηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Δυτικοί του σήμερα δεν ξέρουν πια τι είναι η καθαρή διανόηση. Στην πραγματικότητα, δεν υποψιάζονται καν ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου περιφρονούν, όχι μόνο τον ανατολικό πολιτισμό, αλλά και τον Μεσαίωνα της Ευρώπης, του οποίου το πνεύμα τους ξεφεύγει λίγο έως εντελώς.

...Τί ενδιαφέρον έχει να επαναφέρει κανείς μια καθαρά θεωρητική γνώση σε ανθρώπους για τους οποίους η νοημοσύνη δεν είναι παρά ένα μέσο ενέργειας επί της ύλης για την μετατροπή της σε πρακτικά αποτελέσματα, και για τους οποίους η επιστήμη -κατά την περιορισμένη κατανόηση που έχουν για αυτή- είναι πάνω από όλα σημαντική μέχρι το βαθμό που μπορεί να εφαρμοστεί σε βιομηχανικούς σκοπούς;

...Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται λίγο ή πολύ συγκεχυμένα ότι τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστούν έτσι όπως πάνε για πάντα και κάνουν λόγο, ως κάτι το πιθανόν, για επικείμενη χρεοκοπία του δυτικού πολιτισμού, κάτι που κανείς δεν θα τολμούσε να σκεφθεί πριν από μερικά χρόνια. Όμως ακόμη και τώρα φαίνεται ότι τους διαφεύγουν οι πραγματικές αιτίες που μπορούν να επιφέρουν αυτή την χρεοκοπία του σύγχρονου Δυτικού κόσμου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου