Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Εγχειρίδιο Κατασκήνωσης

Ανοικτό βιβλίο στα Βικιβιβλία


Τα απαραίτητα του κατασκηνωτή Η Σκηνή

Οπότε και του συμπεριφερόμαστε ως το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού . Κάνουμε σωστή αγορά σύμφωνα με τις ανάγκες μας και την οικονομική μας δυνατότητα αλλά έχοντας πάντα υπ' όψιν ότι καλύτερο είναι να ξοδέψει κάποιος κάτι περισσότερο από το συνολικό μπάτζετ στην σκηνή διότι εκεί μέσα θα μένει και θα φυλάσσει τα πράγματά του.

Κάποιες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των σκηνών που θα δείτε όταν πάτε να αγοράσετε σκηνή θα βρείτε στο θέμα "Χαρακτηριστικά σκηνών". Γνωρίζοντας αυτά το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε για τι είδους κάμπινγκ και για πόσα άτομα θέλετε την σκηνή.
Τι είδους κάμπινγκ

Όλες οι σκηνές δεν ενδεικνύονται για όλες τις μορφές κάμπινγκ, οπότε και αν κάνετε διάφορα είδη κάμπινγκ τότε μέσα στα χρόνια θα συγκεντρώσετε περισσότερες από μια σκηνές για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Αρχικά όμως στην επιλογή διαλέξτε το είδος σκηνής που είναι πιο κατάλληλο για την χρήση που θα της κάνετε. Οι συνηθίστερες περιπτώσεις camping είναι οι ακόλουθες:
  • Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή διακοπών
  • Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή Σ/Κ
  • Τριών εποχών - σκηνή σαιζόν
  • Σκηνή 4 εποχών - διακοπών ή μόνιμη
  • Σκηνή πεζοπορίας - ελεύθερου
Ας τις δούμε αναλυτικότερα όμως.

Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή διακοπών
Επιλέξτε μια σκηνή που να έχει μια αξιοπρεπή αδιαβροχοποίηση (>1500mm) ώστε να μην φοβάστε ιδιαίτερα την βροχή καθώς και θερμοκολλημένες ραφές για ακριβώς τον ίδιο λόγο. Επιλέξτε μια σκηνή που να έχει διπλό πανί και για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο (από ζόρισμα στο στήσιμο και από τον ήλιο) αλλά επίσης και για προστασία από την βροχή (το εξωτερικό πανί δέχεται την μανία της βροχής ενώ δεύτερη προστασία το εσωτερικό) και καλύτερο εξαερισμό (ο αέρας κυκλοφορεί ανάμεσα στα δύο πανιά), το διπλό πανί είναι επίσης ευκολότερο στο καθάρισμα και την συντήρηση. Οι σήτες απαραίτητες φυσικά.

Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή Σ/Κ
Μια εύκολη στο στήσιμο σκηνή με μέτρια (ως και χαμηλή) αδιαβροχοποίηση θα σας κάνει την δουλειά, στο κάτω κάτω δεν βρέχει κάθε μέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Μια οικονομική σκηνή του "σούπερ μάρκετ" ίσως είναι ικανοποιητική αν δεν ψάχνετε κάτι πιο ελαφρύ (λόγω πεζοπορίας για παράδειγμα).

Τριών εποχών - σκηνή σαιζόν
Για τους λίγους φίλους που θα επιλέξουν να στήσουν σε ένα μέρος μια σκηνή για όλη την θερινή σαιζόν (από Μάιο έως Σεπτέμβριο). Καλό είναι να επιλέξετε μια σκηνή με σχετικά υψηλή αδιαβροχοποίηση (<2000mm) μια και η σκηνή θα παλεύει με τα στοιχεία της φύσης για 4 τουλάχιστον μήνες. Ποιοτικές θερμοκολλημένες ραφές και καλός εξαερισμός επιβάλλονται, διότι θα πετύχετε και αρκετές ζέστες αλλά και αρκετές βροχές.

Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η αντιανεμική προστασία καθώς και η προστασία UV επίσης λόγω μακράς περιόδου στησίματος, αποφεύγετε έτσι να την βρείτε κουρέλια από τον αέρα και καμμένη από τον ήλιο.

Επίσης καλό είναι να επιλέξετε μια λίγο μεγαλύτερη σκηνή ώστε να αφήνεται και κάποια πράγματα μέσα (μην τα ανεβοκατεβάζετε τα Σ/Κ) πχ μια ντουλάπα ή ραφιέρα για τρόφιμα κοκ. Καλό είναι να υπάρχει προθάλαμος που να κλείνει με σήτες για την τοποθέτηση πραγμάτων και μεγαλύτερη άνεση.

Σκηνή 4 εποχών - διακοπών ή μόνιμη
Αν επιθυμείτε να κάνετε κάμπινγκ πέραν των καλοκαιρινών μηνών καλό είναι να επιλέξετε μια σκηνή 4 εποχών ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις κακουχίες του χειμώνα. Η υψηλή αδιαβροχοποίηση (<3000mm>3000mm και κατά προτίμηση 4000mm). Σίγουρα θερμοκολλημένες ραφές, και διπλό πανί. Ελαφριά και εύκολη στο στήσιμο αλλά με μεγάλη αντοχή στον αέρα. Ήπιος σχεδιασμός εξαερισμού (αν και κάποιες είναι κατάλληλες και για καλοκαίρια σε πιο βόρειες χώρες) χρειάζεται κυρίως για να μην δημιουργείτε υγρασία εντός της σκηνής.
Οι σήτες δεν είναι απαραίτητες μια και δεν ενδεικνύονται αυτές οι σκηνές για καλοκαίρι (θα βγάλετε την μπέμπελη). Καλό είναι όμως να έχει UV προστασία ιδίως αν είναι να στηθεί σε μέρος χωρίς σκίαση).

Σκηνή πεζοπορίας - ελεύθερου
Σκηνή πρωτίστως ελαφριά (κατά προτίμηση <8kgr) με καλό πανί ανθεκτικό πανί. Αδιαβροχοποίηση ανάλογα με το ποιες περιόδους θα την χρησιμοποιήσουμε.

Ποιοι και πόσοι θα πάμε

Πρώτα απ' όλα να έχετε στο νου σας ότι οι ενδείξεις για το πόσα άτομα χωράνε σε μία σκηνή είναι ακριβώς αυτό, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που χωράει μέσα στην σκηνή χωρίς πολλά πράγματα και ψιλό στριμωγμένα. Καλό είναι να υπολογίζετε παραπάνω χώρο για τα πράγματα σας και μια σχετική άνεση. Η ελάχιστη επαύξηση θεωρώ ότι είναι το 50% (υπολογίζουμε δλδ μισό άτομο παραπάνω για κάθε έναν που θα κοιμηθεί), αν για παράδειγμα θα πάμε 2 άτομα καλό είναι να πάρουμε σκηνή τουλάχιστον 3 ατόμων, 3 άτομα σκηνή 4 - 5 ατόμων, άτομα σκηνή 6 ατόμων κοκ. Ενώ για πολύ-ήμερες διακοπές προτείνεται η επαύξηση κατά 100% των ατόμων ώστε και άνεση χώρου να υπάρχει και να μπορούμε να έχουμε τα πράγματά μας εντός της σκηνής. Όσο φυσικά μεγαλώνει το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη άνεση θα έχουμε χωρίς απαραίτητα να αυξάνουμε τον βαθμό δυσκολίας στησίματος της σκηνής.
Από κει και πέρα μεγάλη σημασία παίζει και η κατανομή του χώρου της σκηνής που θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα αν πρόκειται για:
  1. Ζευγάρι. Δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη άνεση χώρου στο δωμάτιο (αν την χρειάζεστε κάτι δεν πάει καλά ) αλλά θα βόλευε ένας προθάλαμος για να τοποθετήσουμε τα πράγματά μας και να έχουμε κάποιον άνετο χώρο διαβίωσης.
  2. Παρέα φίλων. Καλό είναι να υπάρχει άνεση χώρου ή ακόμα και ξεχωριστά δωμάτια. Επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον (λογικά ) οι αποστάσεις συντηρούν τις φιλίες . Καλό είναι να γίνεται κατανομή κατ' άτομο (με τα πράγματά του) ώστε να υπάρχει άνετη διαβίωση για όλους.
  3. Ζευγάρια. Δύσκολη περίπτωση αν είναι να στεγαστούν στην ίδια σκηνή. Απαραίτητα τα ξεχωριστά δωμάτια καθώς και η διαχωρισμός του χώρου διαβίωσης. Δεν θα σας το πρότεινα αλλά αν το αποφασίσετε πάρτε οπωσδήποτε μεγάλη σκηνή
  4. Οικογένεια. Συνήθης περίπτωση. Καλό είναι να επιλέξετε μια σκηνή που να σας δίνει και κάποια άνεση διαβίωσης, μεγάλοι χώροι και ξεχωριστό παιδικό δωμάτιο θα σας κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Πρόταση μου είναι να είναι τα δωμάτια αντικριστά (σε αντίθεση με το κολλητά δωμάτια) ώστε παρ' όλη την αμεσότητα της σκηνής να υπάρχει και κάποια άνεση προσωπικού χώρου "μακρυά" από τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν τόνους πραγμάτων οπότε καλό είναι να υπάρχει και ένας μεγάλος προθάλαμος για να έχουμε και αποθηκευτικούς χώρους αλλά και άνετο χώρο διαβίωσης. Αν έχετε σχετικά μεγάλα παιδιά (στην εφηβεία) καλό είναι να έχουν την δική τους σκηνή διότι θα τους δώσει και ένα αίσθημα ανεξαρτησίας (απαραίτητο σε αυτές τις ηλικίες) αλλά και θα τους μάθει να είναι υπεύθυνοι για τον χώρο τους. Φυσικά θα σας δώσει και εσάς μεγαλύτερη άνεσh.

Επιλογή ύψους σκηνής

Όσο πιο ψηλή είναι μια σκηνή τόσο πιο άνετη θα είναι και η διαβίωσή μας σε αυτήν ιδιαίτερα και κυρίως το καλοκαίρι. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Καλύτερος εξαερισμός - περισσότερη δροσιά: οι ψηλότερες σκηνές έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια αναπνέοντος πανιού άρα και μεγαλύτερη επιφάνεια εξαερισμού. Παράλληλα ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω δίνοντας σας μια πιο δροσερή διαμονή.
Άνεση χώρου: όσο πιο ψηλή είναι μια σκηνή με το ίδιο εμβαδόν τόσο πιο απότομη θα είναι η κλίση της πλευράς της, οπότε τόσο και πιο πολύ χώρο θα έχετε στα χαμηλά της επίπεδα. Παράλληλα το ύψος βοηθάει στο να μπορούμε να ντυθούμε όρθιοι και όχι να χρειάζεται να σκύβουμε (και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξαπλώνουμε) και να παλεύουμε για να κάνουμε μια αλλαγή ρούχων.
Υπάρχουν φυσικά κάποιες περιπτώσεις που καλό είναι να επιλέγουμε χαμηλότερες σκηνές λόγω συνθηκών.
Σε περίπτωση δυνατών ανέμων: όταν περιμένουμε εκεί που θα στήσουμε να έχει δυνατό αέρα καλό είναι να έχουμε μια πιο συμμαζεμένη σκηνή μια και όσο μικρότερη η επιφάνεια πανιού τόσο μικρότερη η αντίσταση στον αέρα και τόσο μικρότερη η πιθανότητα να την βρούμε κουρέλια.
Σε περίπτωση ελλιπούς σκίασης: όταν εκεί που θα στήσουμε υπάρχουν σχετικά λίγα και κοντά δέντρα μια κοντή σκηνή θα μας δώσει το πλεονέκτημα να βρούμε πιο εύκολα χώρο με σκίαση για να στήσουμε.

Δείτε επίσης

Αυτά τα ολίγα για την επιλογή σκηνής. Παράλληλα μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στα θέματα: "Προτάσεις για στήσιμο σκηνής" για το πως να στήσετε την σκηνή σας και στο "Χαρακτηριστικά σκηνών" για την κατανόηση των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Χαρακτηριστικά Σκηνών

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των σκηνών ώστε και να γίνουν οι αγορές σκηνής πιο κατανοητές και εύκολες.

Αδιαβροχοποίηση

Η Αδιαβροχοποίηση (οποιουδήποτε πανιού - άνω ή κάτω, τέντας ή σάκου) μετριέται σε mm (χιλιοστά) και αντιπροσωπεύει το πόσα χιλιοστά νερού πρέπει να δεχθεί ένα τετραγωνικό εκατοστό υφάσματος για να διαπεραστεί από το νερό (μια και όλα αυτά τα πολυεστερικά υφάσματα αναπνέουν σε αντίθεση με το νάιλον). Οι λόγοι που αναπνέουν αυτά τα πανιά είναι πρώτον για να διαφεύγει η θερμοκρασία (αλλιώς θερμοκήπιο) δεύτερον για να μην συγκεντρώνεται υγρασία μέσα στην εσωτερική μεριά της σκηνής (από υδρατμούς λόγω αφίδρωσις, ή αναπνοής, ακόμα και από την ατμοσφαιρική υγρασία) τρίτον για να επιτρέπουν τον αέρα να περνάει μέσα ώστε να υπάρχει καλύτερος εξαερισμός (και για λόγους θερμοκρασίας αλλά και για λόγους φρέσκου αέρα).

Η πλέξη του πανιού

Στα πανιά θα δούμε την ένδειξη 150T, 180T κοκ. Σε αυτή την περίπτωση π κατασκευαστής αναφέρεται στην πλέξη του πανιού (T = thread) και πιο συγκεκριμένα στο πόσο πυκνή είναι η πλέξη αυτή, πχ 190Τ σημαίνει ότι η ύφανση έχει 190 πλέξεις ανά τετραγωνική ίντσα (αν δεν κάνω λάθος η μέτρηση είναι σε ίντσες). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο πιο πυκνή η πλέξη και τόσο πιο γερό και κυρίως αδιάβροχο το πανί.
Η διάμετρος από τις μπανέλες

Συνήθως δίδεται σε χιλιοστά και μας δείχνει πόσο παχιά είναι η μπανέλα. Ένδειξη αντοχής συνήθως (τα μεγάλα νούμερα) και αντίστασης στον αέρα, αλλά και βάρους (συνήθως). Δεν είναι όμως από μόνο του χαρακτηριστικό που τα λέει όλα. Μπορεί να έχεις μπανέλες με μεγάλη διάμετρο και η ποιότητά τους να μην είναι και τόσο καλή. Επίσης υπάρχουν μπανέλες με εξτρά επίστρωση που ενισχύει την δύναμή τους και βοηθάει στο να μην σπάνε όταν λυγίζουν.

Πασαλάκια

Υπάρχουν πολλά πασαλάκια και είναι για να εξυπηρετούν διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τα βαρέας αντοχής είναι πασαλάκια γωνιακά με μεγάλο βάρος (και πάχος). Όσο πέφτει το πάχος του μετάλλου πέφτει και η αντοχή. Τα πιο "δυνατά" πασαλάκια μπαίνουν και πιο εύκολα σε σκληρό χώμα αλλά αντέχουν καλύτερα και στα καιρικά φαινόμενα (αέρας, βροχή κτλ). Πολύ δυνατά είναι και αυτά σε σχήμα Τ ιδιαίτερα σε σκληρό χώμα. Μετά ανάλογα με την τοποθέτηση χωρίζονται σε πασαλάκια για μαλακό χώμα (ψιλά μεταλλικά ή ακόμα και πλαστικά), σε αυτά για σκληρό χώμα (πιο χοντρά και ελαφρώς μυτερά) και σε κάποια για ειδικές περιπτώσεις (πχ πασαλάκια για άμμο - πιο πλατιά για να κρατούν καλύτερα στην ευμετάβλητη άμμο κοκ) Τέλος υπάρχουν πασαλάκια από διάφορα υλικά (μέταλλα, κράματα μετάλλων, πλαστικά κτλ). Ο κάθε τύπος είναι σωστό να χρησιμοποιείται για τον σωστό σκοπό (καλό είναι όταν αγοράζουμε πασαλάκια να ζητάμε αυτά που θα μας κάνουν την δουλειά μας).

Σίτες, ραφές κτλ

Αυτά δεν είναι εύκολο να τα καταλάβεις παρά άμα δεις την σκηνή στημένη και είσαι και γνώστης του αντικειμένου (και πάλι είναι δύσκολο). Καλό όμως είναι οι ραφές να έχουν αδιαβροχοποίηση και να καλύπτονται επαρκώς καθώς επίσης και η πλέξη της σήτας να είναι πυκνή (και μεγαλύτερη αντοχή αλλά και μικρότερη πιθανότητα μικρά ανοίγματα να μπάσουν κουνούπια).

Σύνοψη

Επειδή είναι πολύ δύσκολο να μπορείς να τα ελέγχεις όλα και μια και υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες καλό είναι να γίνεται έρευνα αγοράς πριν την αγορά μιας σκηνής, καθώς επίσης και να συλλέγονται γνώμες ανθρώπων που την έχουν δοκιμάσει (μέσα στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει μια σκηνή).

Επίσης πολύ βασικός παράγοντας είναι η γνώση και η εγγύηση της ποιότητας κατασκευής της εταιρίας που την κατασκευάζει. Υπάρχουν σκηνές που δίνουν εγγύηση σε σχεδόν όλα τα μέρη της σκηνής για αρκετούς μήνες μετά την αγορά οπότε και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα (ενώ την δοκιμάζετε και κατά τα πρώτα στησίματα) τότε απευθύνεστε και έχετε το ανάλογο σέρβις ή αντικατάσταση.

Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

Πολύ βασικό στο στήσιμο της σκηνής είναι η επιλογή του εδάφους (για διάφορους λόγους όπως θα δούμε παρακάτω) όταν αυτό είναι δυνατό.

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας είναι η επιλογή αυτή όταν στήνουμε "ελεύθερο" κάμπινγκ στην φύση. Σε αντίθεση με τα οργανωμένα κάμπινγκ που (τις περισσότερες φορές) το έδαφος έχει ήδη επιλεγεί και διαμορφωθεί στο ελεύθερο προσαρμοζόμαστε στο φυσικό τοπίο, οπότε και για ασφάλεια μας (καθώς και του περιβάλλοντα χώρου) και για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων αλλά και για άνεση η επιλογή εδάφους είναι βασική. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για κάποια κάμπινγκ όπου μας δίνεται η δυνατότητα επιλογής.

Επιλογή τοποθεσίας
Η επιλογή τοποθεσίας γίνεται βάση τριών παραγόντων:

1) Την θέση της σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο. Επιλέγουμε να στήσουμε σε υπερυψωμένα σημεία και όχι σε βαθουλώματα της περιοχής. Οι λόγοι είναι δύο βασικά. Ο πρώτος είναι ότι σε περίπτωση δυνατής βροχής τα νερά θα φεύγουν από το μέρος μας προς τα χαμηλότερα μέρη της τοποθεσίας (αν στήσαμε σε λάκκο θα το καταλάβουμε γρήγορα από τα νερά που θα αρχίσουν να μαζεύονται γύρω μας ). Ο δεύτερος είναι ότι σε βαθουλώματα η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο το βράδυ αλλά και την μέρα χάνουμε τα ευεργετικά αεράκια που θα μας δροσίσουν, αν επιλέξουμε ψηλότερα σημεία θα έχουμε καλύτερο φυσικό κλιματισμό. Όταν λέμε εξερευνούμε την περιοχή για επιλογή δεν εννοούμε τα 20τμ που μας περιβάλλουν αλλά την ευρύτερη περιοχή (μην καταλήξουμε σε ένα σχετικά ψηλό σημείο του λάκκου).


2) Την σκίαση που προσφέρεται στα διάφορα σημεία. Ακόμα και αν έχουμε μαζί μας μια τεχνητή σκίαση καλό είναι να επιλέξουμε ένα σημείο με έντονη παρουσία δέντρων διότι η φυσική σκίαση είναι σαφώς καλύτερη και τα δέντρα πολλαπλασιάζουν και το αεράκι δίνοντας μια πιο δροσερή ατμόσφαιρα. Αν υπάρχει η αντίστοιχη βιοποικιλότητα και η επιλογή να στήσετε κάτω από όποιο δέντρο θέλετε τότε καλό είναι να αποφύγετε τα δέντρα που έχουν έντονες εκκρίσεις ουσιών (πχ πεύκα - ρετσίνι) διότι και η σκηνή θα λερωθεί αρκετά αλλά και δύσκολα θα απομακρύνεται τους λεκέδες. Καλό επίσης είναι να επιλέγετε πλατύφυλλα δέντρα διότι αυτά έχουν κυρίως την δυνατότητα να "πολλαπλασιάζουν" το αεράκι. Κατ' εμέ ο τέλειος συνδυασμός είναι να στήσει κάποιος την σκηνή του κάτω από πλατάνι με λεύκες για παρέα και τύφλα να έχουν τα aircondition .


3) Το ίδιο το έδαφος και η μορφολογία του. Επιλέγουμε να στήσουμε σε επίπεδο μέρος, χωρίς πολλές εξέχουσες ρίζες και με ελάχιστες πέτρες. Καλό είναι να προτιμάμε μεσαίας μαλακότητας χώμα για να στήσουμε (αν υπάρχει η επιλογή) διότι στο πολύ σκληρό θα μας παιδέψουν τα πασαλάκια αλλά και στο πολύ μαλακό (ή άμμο) θα βγαίνουν εύκολα (φυσικά υπάρχουν και αντίστοιχα πασαλάκια για όλα τα είδη εδάφους αλλά τα στάνταρ μακρόστενα, ψιλά, μεταλλικά πασαλάκια είναι για σκληρό και μεσαίο έδαφος).
Επιλογή Προσανατολισμού

Αφού λοιπόν έχουμε επιλέξει έδαφος πρέπει να επιλέξουμε μετά και τον προσανατολισμό της σκηνής.

Ένα κοινό λάθος είναι ότι κοιτάμε που "πέφτει" ο ήλιος την ώρα που στήνουμε, το αποτέλεσμα είναι ότι στήνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ευχάριστος αλλά θερμός μας επισκέπτης να κάνει την επίσκεψή του τις χειρότερες ώρες. Αν δεν είμαστε ειδικοί ή γνώστες της περιοχής καλό είναι να έχουμε και μια μικρή πυξίδα μαζί μας. Το καλοκαίρι (που στήνουμε οι περισσότεροι τις σκηνές μας) ο ήλιος βγαίνει από ΒΑ (Ιούλιο) και Α - ΒΑ (Αύγουστο) και συνήθως μέχρι τις 7 - 7:30 έχει πιάσει καθαρά ανατολή. Καλό είναι λοιπόν το "δωμάτιο" της σκηνής μας να έχει βόρειο προσανατολισμό και η σκίαση να έρχεται από ΒΑ - ΝΔ (για να γλυτώσουμε τις χειρότερες ώρες κάψας).

Προετοιμασία εδάφους

Αφού λοιπόν έχουμε επιλέξει που θα στήσουμε καλό είναι να καθαρίσουμε το έδαφος από πέτρες και πεσμένα κλαδιά ώστε και να μην πληγώσουμε το πάτωμα της σκηνής αλλά και να έχουμε μια πιο άνετη διαμονή (δεν είναι ευχάριστο να πατάς κοτρόνια όταν μπαίνεις μέσα στη σκηνή).
Καλό είναι στο στήσιμο της σκηνής να έχουμε μαζί μας και κάποια βοηθήματα (πανιά) ώστε να αποφύγουμε φθορές και να κάνουμε την διαμονή μας πιο ευχάριστη.
Πρώτα απ' όλα το υπόθεμα. Το πανί που μπαίνει κάτω από την σκηνή. Καλό είναι να έχουμε ένα υπόθεμα και για να προστατεύουμε το πάτωμα της σκηνής αλλά και για να δημιουργήσουμε έναν χώρο χωρίς πολλά χώματα που θα τον χρησιμοποιούμε ως αυλή. Δύο επιλογές:

1) Μουσαμάς με κρίκους. Ο μουσαμάς είναι από σκληρό υλικό και θα προστατέψει το πάτωμα της σκηνής σας αλλά έχει και ένα μειονέκτημα δεν αναπνέει και δεν αφήνει το νερό να το διαπερνάει και να πηγαίνει στο χώμα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τον μουσαμά είναι δύο, πρώτον μια και δεν περνάει το νερό μετά από βροχή συγκρατεί όλη την υγρασία και πολλές φορές (και με λίγο κακό στήσιμο ή μορφολογία εδάφους) φέρνει τα νερά και πάνω ή μέσα στην σκηνή, και δεύτερον δεν αφήνει και τον ήλιο να περάσει ιδιαίτερα, οπότε σκοτώνει και κάθε χορταράκι κάτω από αυτόν (ιδιαίτερα από τις 10 μέρες στήσιμο και μετά). Καλό είναι τον μουσαμά να τον αποφεύγουμε σε μεγάλο εμβαδόν για να μας φτιάξει αυλή αλλά αν χρησιμοποιείται η χρήση του να περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι περίπου στις διαστάσεις της σκηνής (για την προστασία του πατώματος).

2) Διάτρητο πανί ή αλλιώς το γνωστό μας ελαιόπανο. Συνήθως πράσινο δημιουργεί μια όμορφη αυλή, το νερό το διαπερνάει οπότε και δεν θα έχετε προβλήματα με υγρασία, νερά και μούχλα καθώς επίσης δεν σκοτώνετε και την χλωρίδα. Πιο ελαφρύ από τον μουσαμά κουβαλιέται πιο εύκολα και μπορούμε να έχουμε περισσότερα τμ για να φτιάξουμε μια αυλή. Φυσικά δεν παρέχει την προστασία που παρέχει ο μουσαμάς στο πάτωμα (πιο ψιλό υλικό) αλλά σε περίπτωση ανάγκης και αν συναντήσετε έντονα βραχώδες έδαφος μπορείτε να το διπλώσετε (στα 2-3-4 μέρη) και να αυξήσετε έτσι την παρεχόμενη προστασία.
Ο τέλειος, πιθανόν συνδυασμός είναι ένας μικρός μουσαμάς ακριβώς κάτω από την σκηνή και ένα ελαιόπανο για αυλή.

Πως τα στήνουμε τώρα:

Πρώτο πράγμα που κάνουμε αφού έχουμε διαλέξει και καθαρίσει την τοποθεσία που θα στήσουμε , είναι να βγάλουμε έξω το ελαιόπανο και να το απλώσουμε, έτσι έχουμε έναν καθαρό χώρο (από χώμα) για να ακουμπήσουμε τα πράγματά μας και να ανοίξουμε την σκηνή. Το καρφώνουμε με μικρά πασαλάκια στις άκρες αλλά και σε μερικά ακόμα σημεία ώστε να μην σκοντάφτουμε αλλά και για να μην μας το παίρνει ο αέρας. Μετά τοποθετούμε τον μουσαμά στο σημείο που θα στήσουμε την σκηνή (πάνω από το ελαιόπανο) και καρφώνουμε πασαλάκια στους κρίκους. Τέλος (αν δεν σηκώσουμε τέντα άμεσα) ανοίγουμε τον σάκο της σκηνής και αρχίζουμε να στήνουμε πάνω στον μουσαμά.

Τέντα

Χρήσιμο είναι επίσης να υπάρχει και μια τέντα είτε για λόγους σκίασης είτε για λόγους προστασίας (από ρετσίνι και άλλες κολλώδεις ουσίες καθώς και από φύλλα, πευκοβελόνες κτλ).

Αναλύοντας τις επιλογές:

1) Τέντα εμπορίου. Υπάρχουν διάφορες "έτοιμες" τέντες σε διάφορες διαστάσεις και πανιά, άλλες με ορθοστάτες άλλες για "σήκωμα" με σχοινί . Μπορείτε να επιλέξετε μία για τις δικές σας ανάγκες αλλά υπάρχουν συνήθως δύο μειονεκτήματα σε αυτές του εμπορίου. Πρώτον είναι πολύ ακριβές για αυτό που προσφέρουν και δεύτερον είναι αρκετά μικρές σε διαστάσεις προσφέροντας μόνο μερική σκίαση (αναγκαστικά μια και τα πανιά αυτά δεν έχουν πολύ μεγάλες αντοχές στον αέρα, οπότε οι μεγάλες επιφάνειες είναι κάπως απαγορευτικές).

2) Μουσαμάς με κρίκους. Μπορεί να στερεωθεί είτε με ορθοστάτες (από τους οποίους πιάνει σχοινί με πασαλάκια στο έδαφος) είτε να σηκωθεί με σχοινιά. Τα προβλήματα αυτής της λύσης ξεκινάνε από το ότι είναι βαρύ πανί και συμπαγές (δεν επιτρέπει τον αέρα να περνάει). Το βάρος και η μεγάλη αντίσταση στον αέρα μας περιορίζουν πάλι σε μικρές διαστάσεις και κάνουν το "σήκωμα" μια σχετικά δύσκολη και χρονοβόρα εργασία . Επίσης λόγω του ότι δεν αναπνέει καλά σαν πανί φρόνιμο είναι να το σηκώσουμε αρκετά πιο ψηλά από την σκηνή και να δώσουμε καλή βάση στην κλίση που έχει ώστε να επιτρέπει και τον ζεστό αέρα να φεύγει αλλά και τα νερά σε περίπτωση βροχής (αν δεν έχει σωστή κλίση και αρχίζει να μαζεύει νερά μπορεί να "σκάσει" πάνω στην σκηνή σας με ένα αξιόλογο βάρος - από την ποσότητα νερού - οπότε μεγάλη προσοχή στην κλίση). Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι είναι αδιάβροχο (σε πολύ μεγάλο βαθμό αν δεν έχει τρύπες) και ότι δεν αφήνει καθόλου ρετσίνια, κουτσουλιές και άλλες ουσίες να πέσουν πάνω στην σκηνή σας.

3) Αντιηλιακά πανιά τέντας. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε πιο δύσκολα (συνήθως από τεντάδες) και κοστίζουν αρκετά. Τα ίδια μειονεκτήματα με τον μουσαμά αν και αναπνέουν συνήθως λίγο καλύτερα τα πανιά αυτά και είναι και ελαφρότερα. Σκίζονται όμως πιο εύκολα και καθαρίζονται πιο δύσκολα.

4) Καραβόπανο. Αρκετά ακριβό και πολύ βαρύ, μια παλιότερη ... λύση. Όχι απόλυτα αδιάβροχο και πολύ δύσκολο να σηκωθεί, είναι ίσως πρόταση για πιο μόνιμες εγκαταστάσεις...

5) Το ελαιόπανο. Ελαφρύ, μπορούμε να το βρούμε εύκολα και ζυγίζει λίγο. Πλεονεκτήματα αρκετά, εύκολη συντήρηση, χαμηλό κόστος αντικατάστασης, ικανοποιητική σκίαση, αναπνέει ... ελεύθερα, πολύ μικρή αντίσταση στον αέρα. Τα μειονεκτήματα έχουν να κάνουν με την αραιή υφή του, η βροχή περνάει εύκολα (μικρό πρόβλημα με μέτρια προς καλή αδιαβροχοποίηση 1500mm - 2000mm) καθώς επίσης και όλες οι ανεπιθύμητες ουσίες (κουτσουλιές, ρετσίνια κτλ).

6) Διάτρητο πανί σκίασης. Το συναντάμε σε διάφορα πάρκινγκ (χρησιμοποιείτε για σκίαση) και μοιάζει σαν το απλό ελαιόπανο (συνήθως πράσινο σε χρώμα και αυτό) αλλά έχει αρκετά πιο έντονη πλέξη (το ελαιόπανο είναι περίπου στο 60% κάλυψη από τον ήλιο ενώ το σκίασης γύρω στο 90%). Είναι κάποιος πιο δύσκολο να το βρούμε από το ελαιόπανο και κοστίζει περίπου τα ίδια με τον μουσαμά (ανά τμ). Τα πλεονεκτήματά του πολλά, αναπνέει, είναι εύκολο-συντήρητο, δίνει καλή σκίαση και δεν αφήνει να περνάνε εύκολα κουτσουλιές και ρετσίνια (πάλι υπάρχει περίπτωση μια και είναι διάτρητο αλλά με μικρές πιθανότητες), και πάνω απ' όλα είναι ελαφρύ, σηκώνεται εύκολα με σχοινιά ακόμα και αν πρόκειται για μεγάλο εμβαδόν. Επειδή είναι διάτρητο έχει και μικρότερη αντίσταση στον αέρα οπότε δεν θα σας έρθει εύκολα στο κεφάλι. Μειονέκτημα ίσως ότι αφήνει μέρος της βροχής να περνάει και να πέφτει πάνω στην σκηνή, αλλά με μια μέτρια αδιαβροχοποίηση (1500mm) δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Τα δύο τελευταία πανιά (5 και 6) σηκώνονται αρκετά εύκολα με σχοινιά και ... μπαλάκια του τένις. Πιάνουμε το πανί σφιχτά γύρω από ένα μπαλάκι του τένις και μετά δένουμε τον κόμπο με σχοινί και είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε.
Όπως και για την περίπτωση του υποθέματος μην χρησιμοποιείτε νάιλον καλύμματα είτε για πάνω, (εκτός αν βρεθείτε προ εκπλήξεως σε μια βροχή και αυτή είναι η μόνη σας λύση - σκηνές με μικρή αδιαβροχοποίηση <1500mm), αλλά κυρίως για κάτω από την σκηνή (υγρασία που δεν φεύγει με τίποτα, νερά και μούχλα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου