Έργο του σπουδαίου αλλά άγνωστου ιδεολόγου της ευρωπαϊκής εσωτερικής παράδοσης, Χαρίλαου Γκητάκου, το βιβλίο αυτό εξερευνά τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου μέσα από τον μύθο, την ιστορία και την παράδοση. Από τις ιστορίες για την ζωή του, μέχρι τους θρύλους του Άβαλον και του Γκράαλ. Η παρουσία του Αρθούρου είναι έντονη στην τέχνη, στον λαϊκό πολιτισμό, στην πολιτική, στην κοινωνία (αρχέτυπο και πρότυπο για τον ρόλο των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών). Οι παραδόσεις για τον Αρθούρο συντελούν στην συνειδητοποίηση των αιωνίων και επομένως πάντα επίκαιρων αληθειών, είναι πηγή δημιουργίας, βοηθούν στην υπέρβαση της καθημερινότητας, αφυπνίζουν ιδιότητες και ικανότητες και μας οδηγούν στο επέκεινα. Ανταποκρίνονται στις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου και εκφράζουν την νοσταλγία και το ιδεώδες της Αναζήτησης.
Το εξαιρετικό αυτό σύγγραμμα είναι 472 σελίδων και εξεδόθη το 1998 από τις εκδόσεις Αρσενίδη. Στις ίδιες εκδόσεις ο Χάρης Γκητάκος, που σχετικά πρόσφατα απεβίωσε, έχει επιμεληθεί και τα βιβλία "Αλχημεία", "Ιπποσύνη" και "Μυστικισμός" που κυκλοφόρησαν το 2003.
Ο Δρ. Γκητάκος Χάρης, Μιχαήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Σκωτία, αναγορευθείς διδάκτορας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε στο υπουργείο Πολιτισμού. Διετέλεσε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και διευθυντής Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Παραδοσιακών Σπουδών (από το 1979), του Ελληνικού Μεσογειακού Ιδρύματος, του Ελληνοϊσπανικού Συνδέσμου κ.ά. Το 1979 εξελέγη μέλος του Royal United Institute for Defence Studies της Μεγ. Βρετανίας και του Royal Anthropological Institute (υπό την προστασία της Βασίλισσας της Βρετανίας) και υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος του Centro di Studi Compestellani. Του έχουν απονεμηθεί ιπποτικός σταυρός Merito Civil (από τον Βασιλέα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος), μετάλλιο του Αγίου Αιμιλιανού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο τίτλος του Commendatore του Ordine di San Giorgio di Garizia, του miembro consultor του Κέντρου Μεσογειακού Πολιτισμού της Βαρκελώνης.
Συγγραφέας των βιβλίων:
- «Κοινωνιολογικά προβλήματα της Οικιστικής Αναπτύξεως» 1970
- «Στοιχεία και προοπτικαί της οικονομικής αναπτύξεως του Νομού Ζακύνθου» (σε συνεργασία με Χ. Λιναρδόπουλο)
- «Η κοινωνιολογία του Ε. Troeltch»
- «Η κρίσις του ΝΑΤΟ» 1970
- «Διάλογοι» 1971
- «The spirit of chivalry in our days» 1972
- «Οι κοινωνικές ιδέες του Γ. Πλήθωνος-Γεμιστού»
- «Εισαγωγή στην Οικιστική Ανάπτυξη και στην Οικιστική Οικονομική» 1972
- Κ. Killinen «Αι πολιτικαί προϋποθέσεις της Διεθνούς Ασφαλείας» 1973
- «Τεχνολογία και Κοινωνιολογία» 1975
- R. del Ponte «Η σημασία του Γιβελλινισμού στην Μεσαιωνική Πολιτική Σκέψη» 1980
- G. Alliata «Η πνευματική διάσταση της Μεσογείου» 1980
- «Η Φιλοσοφική Ανθρωπολογία» (συλλ. έργο)
- P.G. Caucci «Αι πηγαί του Graal» 1981
- «Η Ακρόπολη και οι Καταλανοί» 1986
- R. Llull «Το Βιβλίo της Ιπποσύνης» απόδοση-εισαγωγή-σχόλια 1986
- Γ. Λαμπελέτ «Ο εθνικισμός στην Τέχνη και η ελληνική δημώδης μουσική» προλεγόμενα 1986
- Α. Erer «II Sacro Romano Impero a cura di Η. Ghitakos» 1986
- P. Conte «Dante e la cultura politica a cura di Η. Ghitakos» 1988
- Jacqueline Coguet «Rome et le Saint Empire Romain, a cura di Η. Ghitakos» 1988
- «Αρθούρος – Θρύλος και Ιστορία» 1998
- «Μεσαιωνική Σοφία» (3 τόμοι) 2003 κ.ά.
- Βασικός αρθρογράφος της επιθεωρήσεως «Νέα Ηγεσία», ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε επιθεωρήσεις στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου