Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ομάδες στην επιβίωση.

Απόσπασμα από το εγχειρίδιό μας.
Η επιβίωση είναι ένα σχολείο πολύ χρήσιμο. Δεν είναι μόνο τεχνικές γνώσεις. Εκτός από την εκπαίδευση για ζωή στη φύση, διαμορφώνει ανθρώπους που μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και σε όλες τις καταστάσεις και ειδικά σε κοινωνικές κρίσεις που απαιτείται καλή οργάνωση. Το δικό μας εγχειρίδιο δεν έχει νόημα βέβαια σαν απλό ανάγνωσμα, αλλά γίνεται αντιληπτό μόνο μέσα από την δράση.


ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Για να πετυχαίνουμε καλές συνθήκες διαβίωσης στη φύση και αποτελεσματικότητα δράσης, πρέπει να εργαζόμαστε ομαδικά και με απόλυτο συντονισμό. Όλοι αναλαμβάνουν καθήκοντα και αρμοδιότητες, σύμφωνα με τις ικανότητές τους και πρέπει να είναι κατανοητό ότι από την αποτελεσματικότητα του καθενός, εξαρτώνται και όλοι οι υπόλοιποι.

Η συγκρότηση ομάδας έχει σκοπό την οργάνωση της δουλειάς (μέσω της σωστής κατανομής εργασίας). Η ομάδα πρέπει να λειτουργεί όπως τα μέρη ενός σώματος. Έτσι υπό το συλλογικό πνεύμα της οργανωμένης δράσης έχουμε σωστά και γρήγορα αποτελέσματα. Οι μικρές ομάδες επιβίωσης που αφού οριστούν, δουλεύουν συγκροτημένα και με αρχηγό που ανταποκρίνεται στις ευθύνες του, έχουν και την μεγαλύτερη "πιθανότητα" στην επιβίωση και διαβίωση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

Η οργανωμένη δράση της ομάδας όπου κάθε μέλος της ξέρει τι να πράξει και πότε να το πράξει κάτω από τις δεδομένες περιστάσεις, αποτρέπει την επικράτηση χάους και προβλημάτων. Μια μέθοδος για την προώθηση της οργανωμένης δράσης είναι η κατάστρωση σχεδίου και κατόπιν η αφοσίωση σ’ αυτό.

Αρχικά με χαρτί και μολύβι:
α) Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις βασικές μας προτεραιότητες.
β) Λαμβάνουμε υπ’ όψιν πόσο χρόνο έχουμε μέχρι να νυχτώσει.
γ) Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ικανότητες των συντρόφων μας.
δ) Ορίζουμε την εμβέλεια δράσης.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

α) Ο πανικός και η ανοργανωσιά ελαχιστοποιούνται μέσω της σωστής αρχηγίας. Είναι ευθύνη του αρχηγού της ομάδας να δημιουργήσει και να καθιερώσει ένα σύστημα οργάνωσης.
β) Η ομάδα επιβίωσης είναι ουσιαστικά και ένα τεστ αποτελεσματικής αρχηγίας. Υποστήριξε και προώθησε την αρχηγία σου σωστά: Γίνε πραγματικός αρχηγός, δώσε παραδείγματα και λύσεις, γνώριζε τον εαυτό σου και τα μέλη της ομάδας σου και γίνε υπεύθυνος για την καλή διαβίωση του καθενός. Δείξε προνοητικότητα. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω του σωστού προγραμματισμού: Οργανόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.
γ) Όρισε υπευθυνότητες. Ξεκαθάρισε στον κάθε ένα το πόσο σημαντική είναι η υπευθυνότητά του. Μην δημιουργείς σύγχυση. Μην διακατέχεσαι από αναβλητικότητα. Η αναβλητικότητα συσσωρεύει προβλήματα.
δ) Ανέπτυξε το αίσθημα της αμοιβαίας εξάρτησης μέσα στην ομάδα, όπου ο καθένας εξαρτάται από τον άλλο για την καλή επιβίωση και διαβίωσή του. Έτσι θα αναπτυχθεί ενότητα στη δράση της ομάδας, ομαδικό πνεύμα και πειθαρχία.
ε) Ασχέτως με την δεδομένη κατάσταση που επικρατεί, ο αρχηγός πρέπει πάντα να παίρνει την τελική απόφαση. Πρέπει να συνεργάζεται σε ιδέες και προτάσεις με όλα τα μέλη της ομάδας. Είναι ευθύνη του αρχηγού της ομάδας να διατηρεί πνεύμα συνεργασίας και όχι αυταρχισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αρχηγός πρέπει να αποφεύγει την εμφάνιση αναποφασιστικότητας. Να θυμάσαι ότι ως αρχηγός υπηρετείς την ομάδα, έχοντας τον πιο σημαντικό ρόλο. Έχεις την μεγαλύτερη ευθύνη.
στ) Πολλές φορές εμφανίζονται καταστάσεις που πρέπει να ενεργήσεις άμεσα και γρήγορα. Η ικανότητα να σκέπτεσαι εκείνη τη στιγμή, γρήγορα, καθορίζει σχεδόν πάντα, την επιτυχία στην επιβίωση. Λάβε υπ’ όψιν σου την κατάσταση και πάρε γρήγορες αποφάσεις. Αυτοσχεδίασε.
ζ) Ο αρχηγός πρέπει να εμπνέει εύθυμη διάθεση, αισιοδοξία και αγωνιστικότητα στην ομάδα. Όχι πανικό και γκρίνια. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν και πρέπει να ξεπερνιούνται χωρίς να δημιουργείται κρίση. Να ενθαρρύνεις, να επιβραβεύεις, να συμπαραστέκεσαι, να μην δίνεις εντολές χωρίς να δίνεις το παράδειγμα. Γενικά ο αρχηγός πρέπει να είναι το παράδειγμα.

2 σχόλια:

  1. πως μπορουμε να αποκτησουμε αυτον τον οδηγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα εσωτερικό εγχειρίδιο εκπαίδευσης περισσότερο και το έχουμε λίγο ημιτελές ακόμα σε ντοσιέ. Αλλά κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο λέμε να το κάνουμε σαν βιβλιαράκι, οπότε αν είναι σου στέλνουμε. Θα δημοσιεύσουμε κάτι εδώ στο blog.

      Διαγραφή