Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ο Μύθος του Ποταμού Ενιπέα

"Orfeus Republic": Νέο μπλόγκ με θέμα, τη φύση, τα βουνά, τα φαράγγια, τις εξερευνήσεις και γενικά οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με δραστηριότητες, σπορ και αδρεναλίνη!!!
Το φαράγγι του Ενιπέα βρίσκεται στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, κοντά στο χωριό Λιτόχωρο. Ανήκει στον εθνικό δρυμό Ολύμπου. Η αφετηρία του ξεκινάει από τα Πριόνια και ακριβώς από δίπλα του βρίσκεται το διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο και καταλήγει στην κορυφή.






Κατά την ελληνική μυθολογία ο Ενιπεύς ήταν ο ωραιότερος από όλους τους ποτάμιους θεούς, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.
Κατά τον Όμηρο, τον Ενιπέα ερωτεύθηκε η Τυρώ, κόρη του Θεσσαλού Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης, σύζυγος του Κρηθέως.

Ο Θεός Ποσειδώνας όμως όταν είδε την Τυρώ την ερωτεύθηκε. Επειδή όμως καταλάβαινε ότι η ερωτευμένη κόρη δεν θα δεχόταν τον δικό του έρωτα, πήρε τη μορφή του Ενιπέως. Η Τυρώ ξεγελάστηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα.
Ο Θεός απεκάλυψε αργότερα την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προείπε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.

Στα νερά του Ενιπέα, σύμφωνα και πάλι με τη μυθολογία, λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, ενώ το φαράγγι του Ενιπέα υπήρξε επίσης ο τόπος όπου οι Μαινάδες κατασπάραξαν τον ήρωα Ορφέα, ποιητή και φημισμένο μουσικό.



Πηγή: orfeusrepublic.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου