Τα αντιβιοτικά είναι τα σημαντικότερα σήμερα φάρμακα, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο με ένα άνευ προηγουμένου κύμα νέων και παλαιών λοιμώξεων όπως παραδέχονται όλοι οι επιστήμονες. Γίνεται όμως μεγάλη κατάχρηση από τους ασθενείς, υπερσυνταγογραφούνται, λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή κ.λπ. Συνέπεια τούτου είναι τα μικρόβια να γίνονται πιο ανθεκτικά και τα αντιβιοτικά να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους πιο γρήγορα από όσο κυκλοφορούν άλλα για να αντικατασταθούν.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από τη χορήγηση ενός αντιβιοτικού, όπως:
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από τη χορήγηση ενός αντιβιοτικού, όπως:
Η κατάσταση των νεφρών και του ήπατος. Εάν τα όργανα αυτά δεν λειτουργούν καλά, τα τοξικά επίπεδα των αντιβιοτικών μπορεί να συσσωρευτούν στο αίμα.
Η ηλικία. Διαφορετικά ανταποκρίνονται οι ασθενείς στα φάρμακα αυτά, ανάλογα με την ηλικία τους. Κι αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σώματός και τη λειτουργία κυρίως των νεφρών.
Εγκυμοσύνη και Θηλασμός. Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το έμβρυο και το νεογνό, γι' αυτό πρέπει να χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Η αλλεργία σε φάρμακα. Πρέπει να ενημερώστε τον γιατρό σας, αν έχετε αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, η αν υπάρχει υποψία γι' αυτό, κάνοντας ειδικό τεστ, πριν πάρετε κάποιο αντιβιοτικό. Πείτε στο γιατρό σας αν πήρατε πρόσφατα αντιβιοτικά, γιατί μπορεί να χρειαστεί διαφορετική αντιμετώπιση στο πρόβλημά σας.
Γενετικά χαρακτηριστικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί με παράγοντες που τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους στις παρενέργειες ορισμένων αντιβιοτικών π.χ. η χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών σε ασθενείς με ανεπάρκεια ταυ ενζύμου C6PD μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους.
Η Ελλάδα παραμένει πάντα πρώτη, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην ανοχή των μικροβίων. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα gram αρνητικά μικρόβια. Η ανθεκτική κλεπσιέλα πνευμονίας, που είναι ένα τοξικό, πολύ λοιμωξιογόνο μικρόβιο, ενδημεί πια μονίμως εδώ και 4-5 χρόνια σε όλα τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας - και δεν την πιάνει τίποτα.
Τα ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων παράγονται με τη χρήση αντιβιοτικών, αλλά εξαπλώνονται στου νοσοκομειακό χώρο με τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Όχι όμως μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και μέσα στην ελληνική κοινωνία, πολλά αντιβιοτικά χάνουν την αξία τους λόγω της κατάχρησής τους.
Συμβουλές για τη χρήση των αντιβιοτικών:
1. Μην παίρνετε ποτέ μόνοι σας αντιβιοτικά, ιδιαίτερα μέσα στο πρώτο και δεύτερο εικοσιτετράωρο χωρίς την έγκριση του γιατρού.
2. Μην πιέζετε τον γιατρό να σας δώσει αντιβιοτικά αν δεν χρειάζονται.
3. Μη ζητάτε από τον φαρμακοποιό να σας χορηγήσει αντιβιοτικό.
4. Συμβουλευτείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, η έκκριση πύου από το αυτί, η Κάποιο άλλο επιμένουν, μετά τη χορήγηση αντιβιοτικού.
5. Μην παίρνετε αντιβιοτικά στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, το συνάχι, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η γρίπη κ.ά.}, γιατί αυτά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Ανακουφιστείτε με άλλους τρόπους, όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα και αποσυμφορητικά, ανάπαυση, πολλά υγρά κ.α.
6. Να προτιμάτε τα αντιβιοτικά στενού - και όχι ευρέως - φάσματος όταν η λοίμωξη το επιτρέπει έτσι δεν γίνονται και άλλα βακτήρια ανθεκτικά).
7. Μην αλλάζετε τη συνιστώμενη από τον γιατρό συχνότητα λήψης τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου