Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Φιλόσοφος και ο Λύκος

Μάρκ Ρόουλαντς - Εκδόσεις του εικοστού πρώτου.

Ο Ρόουλαντς, καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αποτύπωσε στο βιβλίο αυτό τις εμπειρίες του από τη ζωή του μ' έναν λύκο. Κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά! Μία περίοδος που επρόκειτο να αλλάξει ολότελα τη ζωή του. Στα 25 του, ήδη καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο Ιρλανδός Μαρκ αγόρασε ένα κουτάβι λύκου κι έζησε μαζί του επί 11 χρόνια. Μιλάμε για ένα «θηρίο», που όταν ενηλικιώθηκε είχε ύψος (στον ώμο) 88 εκατοστά και ζύγισε 80 κιλά...
Ο συγγραφέας, όπως θα δείτε, δεν περιορίζεται στην καταγραφή εμπειριών από τη συμβίωση με τον Μπρένιν (αυτό είναι το όνομα που έδωσε στον λύκο του). Παίρνει αφορμή απ' αυτές και επιδίδεται σε πολύ αξιόλογους φιλοσοφικούς στοχασμούς για τη ζωή, τη φιλία και την αγάπη, τον θάνατο, την ηθική, την ευτυχία, το νόημα της ζωής. Επιπλέον γράφει πολύ καλά, με διαύγεια και χιούμορ και κάθε σελίδα του βιβλίου δίνει πολλές αφορμές για σκέψη στον αναγνώστη, δηλαδή ό,τι καλύτερο θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας.
«Ο Μπρένιν με βοήθησε να βρω το χαμένο λύκο μέσα μου» αναφέρει μέσα στις σελίδες του. Ο κεντρικός προβληματισμός που αναδύεται μέσα από αυτήν την ιστορία είναι πως ο άνθρωπος –δυστυχώς σύμφωνα με το συγγραφέα- συνεχίζει να εξελίσσεται πάνω στην καταγωγή του που είναι οι πίθηκοι και δεν έχει αρκετά στοιχεία από αυτά που έχει το περήφανο ζώο που λέγεται λύκος, ώστε να βιώσει στην πράξη έννοιες όπως είναι η αγάπη, η ελευθερία και η ευτυχία. (Αλ. Δρίβας - Noizy.gr)
Ο Φιλόσοφος και ο Λύκος. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς! Η μετάφραση είναι της κυρίας Ελένης Βαχλιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου