Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Κυρία, να πάω να σκάψω;

Σε σαράντα και πλέον σχολεία της Κύπρου, παράλληλα με το καθιερωμένο πρόγραμμα των μαθημάτων τους, οι μαθητές, ως άλλοι έμπειροι και ευσυνείδητοι καλλιεργητές, έχουν μετατρέψει τα προαύλια σε βιολογικούς λαχανόκηπους, όπου επιμελούνται τις δικές τους καλλιέργειες με τη στήριξη μιας ξεχωριστής, εμπνευσμένης εταιρείας· σαφώς αμείβονται «σε είδος» για τους κόπους τους.


Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όταν, κατόπιν πρωτοβουλίας της εταιρείας Premier Shukuroglou, προσφέρθηκαν όλα τα αναγκαία υλικά και ο απαραίτητος εξοπλισμός σε 100 σχολεία της Μεγαλόνησου - απόφαση που έτυχε ενθουσιώδους ανταπόκρισης από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Η προσπάθεια ξεκίνησε από την περιοχή Γέρι, νότια της Λευκωσίας» αναφέρει ο Έρικ Σουκιούρογλου, συν-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που διαθέτει στην κυπριακή αγορά κόμποστ και εδαφοβελτιωτικά λιπάσματα για τη δημιουργία λαχανόκηπων. Επίσης από Φυτώρια Σολωμού και την εταιρεία Elysee Irrigation δόθηκαν σπορόφυτα και συστήματα άρδευσης αντίστοιχα. Όλα αυτά παραχωρήθηκαν με μηδενικό αντίτιμο στους μαθητές του Γερίου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιβαλλοντική τους συνείδηση - και φαίνεται πως τα κατάφεραν.

«Στην απόφασή μας βρήκαμε ισχυρό σύμμαχο τον δήμαρχο της περιοχής, που στήριξε το εγχείρημα δίνοντας κίνητρο στα παιδιά να λειτουργήσουν δημιουργικά. Σκοπός μας ασφαλώς δεν ήταν να κερδίσουμε ως εταιρεία· η κίνηση έγινε στα πλαίσια της κοινωνικής μας ευθύνης αλλά και της προσωπικής μας ικανοποίησης, που έρχεται βλέποντας τόσα παιδιά να ασχολούνται επισταμένως με την καλλιέργεια και να μαθαίνουν όλο και περισσότερα γύρω από τη γη, τα λαχανικά και τον τρόπο παραγωγής τους.»

Τα τοπικά μέσα προέβαλαν με τα θετικότερα των σχολίων την κίνηση της εταιρείας, με αποτέλεσμα να διαδοθεί σημαντικά και σήμερα οι σχολικές συμμετοχές για το πρόγραμμα να υπερβαίνουν τις σαράντα. Έχουν υποβληθεί αρκετές αιτήσεις με σκοπό να ξεκινήσει το σκάψιμο και σε άλλα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η εκστρατεία, στηριζόμενη ένθερμα και από το Υπουργείο Παιδείας, θα επεκταθεί ως και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πέρα από τα εργαλεία και τα υλικά μέσα, στους μικρούς καλλιεργητές δόθηκε η αναγκαία καθοδήγηση για τις τεχνικές φύτευσης των λαχανόκηπων και προστασίας των φυτών. Άλλωστε, όπως εύστοχα παρατηρεί ο κύριος Σουκιούρογλου, «το τελευταίο διάστημα, μία από τις συνέπειες της περιβόητης κρίσης, είναι η στροφή όλο και περισσότερων στην καλλιέργεια, στη δημιουργία και συντήρηση μικρών, έστω κατ'οίκον λαχανόκηπων».


Διαθέτοντας λοιπόν η εταιρεία όλη την αναγκαία τεχνογνωσία και πρότερη πείρα στον χώρο, έστησε ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα με στόχο να κατευθύνει συμβουλευτικά τον ερασιτέχνη καλλιεργητή σε όλα τα στάδια της προσπάθειάς του. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία χρησιμότατη σελίδα, όπου όποιος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την καλλιέργεια ή χρειάζεται καθοδήγηση σχετικά με τα είδη του κήπου του μπορεί να απευθυνθεί και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια:
αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή λαχανόκηπου, συμβουλές για την αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών καθώς και δυνατότητα υποβολής φωτογραφίας για να αναγνωριστεί κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα από την ομάδα των ειδικών. Παράλληλα η εταιρεία, ήδη εδώ και δύο χρόνια, έχει λάβει άδεια διαχείρισης φυτικών αποβλήτων: να αξιοποιεί δηλαδή τα «πράσινα», φυτικά απόβλητα και να τα μετατρέπει σε γόνιμο κόμποστ, το οποίο παρέχει στα σχολεία μα και σε κέντρα κήπου.

Στους άμεσους στόχους της εταιρείας είναι να διευρύνει το δίκτυό της με περισσότερες συμμετοχές σχολείων, μαθαίνοντας στα παιδιά τα μυστικά της φροντίδας των κήπων, στοχεύοντας στην εξοικείωσή τους με τις φυσικές διεργασίες μιας καλλιέργειας. Άλλωστε υπάρχει ιδανικότερος συνδυασμός από εκείνον της μάθησης με την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης;

Τα ενδιαφερόμενα, εντός Κύπρου, σχολεία μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην εν λόγω εκστρατεία επικοινωνώντας με την εταιρεία Premier Shukuroglou στο τηλέφωνο 2281 5353 ή στο e-mail contact@premier.com.cy.
Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το project μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα lawnandgarden.com.cy.

* Η πρωτοβουλία για την εκστρατεία «Λαχανόκηποι σε εκατό σχολεία της Κύπρου» ανήκει στις εταιρείες Premier Shukuroglou, Φυτώρια Σολωμού και Elysee Irrigation.

του Δημήτρη Μπούτου - bostanistas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου