Υλικά Εργαλεία
- Χαρτόκουτες καταλλήλων διαστάσεων
- Πηχάκια διατομής 3 Χ 3 εκ.
- Υαλοπίνακας πάχους 3 ή 5 χιλιοστά στις κατάλληλες διαστάσεις
- Αλουμινόχαρτο – αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου
- Κομμάτι από σαμπρέλα
- Λαμαρινάκια
- Βιδάκια – καρφάκια
- Ξυλόκολλα και νερό
- Χαρτόνι κυματοειδές για τα ποδαράκια
- Εφημερίδες για τις μονώσεις
- Ψαλίδι – λεπίδα
- Κοινή ταινία κολλητική – χαρτοταινία – ταινία αεροστόπ
- Πινέλο
Κατασκευή
- Κατασκευάζουμε τα δυο χαρτόκουτα ( εσωτερικό και εξωτερικό) από χαρτόνι και κολλητική ταινία ή όπως αλλιώς. Μπορεί και από κοντραπλακέ ή άλλο κατάλληλο υλικό.
- Επενδύουμε με αλουμινόχαρτο το μέσα μέρος του εξωτερικού κουτιού και το εσωτερικό κουτί μέσα και έξω. Χρησιμοποιούμε κόλλα που την φτιάχνουμε από ξυλόκολλα (πχ ατλακόλ) και νερό σε αναλογία 1:1 ή 1:2. Απλώνουμε την κόλλα στο χαρτόνι με το πινέλο και τοποθετούμε επάνω το αλουμινόχαρτο προσεχτικά να μην κάνει ζάρες, με την γυαλιστερή του επιφάνεια προς τα έξω δηλαδή να φαίνεται. Μπορούμε να απλώσουμε καλά το αλουμινόχαρτο χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βρεγμένο πανί και σφουγγίζοντας από το κέντρο προς τα έξω. Δεν αφήνουμε καθόλου κενό ή τρύπα. Στις γωνιές τις εσωτερικές του έξω κουτιού ή τις εξωτερικές του μέσα κουτιού, μπορούμε να στερεώσουμε καλύτερα το αλουμινόχαρτο με αλουμινοταινία. Όχι ταινία στο εσωτερικό του μέσα κουτιού.
- Κατασκευάζουμε τρία πλαίσια με τα πηχάκια. Το ένα από αυτά πρέπει να έχει εσοχή για να συγκρατήσει τον υαλοπίνακα. Στο άλλο καρφώνουμε ένα χαρτόνι να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια και το ντύνουμε απ' έξω με αλουμινόχαρτο. Δηλαδή όχι προς την μεριά του πλαισίου.
- Κατασκευάζουμε τέσσερα ή έξη ποδαράκια από μια ταινία με χαρτόνι κυματοειδές φάρδους 7 εκ. και μήκους 80 εκ. τυλίγοντας σύμφωνα με το σχήμα (5). Μετά το τυλίγουμε με χαρτοταινία για να μείνει τυλιγμένο και το κολλάμε στον πάτο του έξω κουτιού από μέσα, στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να υποστηρίξουν το μέσα κουτί και να αντέχουν το βάρος της κατσαρόλας.
- Στη συνέχεια τυλίγουμε ακανόνιστα εφημερίδες σε ρολό και γεμίζουμε το εξωτερικό κουτί μέχρι το ύψος των ποδαριών. Στη συνέχεια ακουμπάμε συμμετρικά το εσωτερικό κουτί επάνω στα ποδαράκια αφού βάλουμε κόλλα στο επάνω τος μέρος και το πατάμε για λίγο μέχρι να κολλήσει.
- Τυλίγουμε και άλλες εφημερίδες και τις βάζουμε στο κενό ανάμεσα στα δυο κουτιά ώστε να γεμίσει ο χώρος. Δεν χρειάζεται να τις πατάμε πολύ σφιχτά. Πρέπει να είναι αρκετά χαλαρές έτσι ώστε να υπάρχει και αρκετός αέρας που είναι και η κυρία μας μόνωση.
- Όταν φτάσουμε μέχρι επάνω, τότε τοποθετούμε το απλό πλαίσιο (γ) και το στερεώνουμε απ' έξω στο εσωτερικό μέρος του εξωτερικού κουτιού ενώ από μέσα καρφώνουμε επάνω του το εσωτερικό κουτί, σύμφωνα με το σχήμα (4).
- Στην επάνω επιφάνεια του πλαισίου (γ) κολλάμε αυτοκόλλητη ταινία αεροστόπ από λάστιχο ή αφρώδη. Επάνω της ακουμπάμε το πλαίσιο (β) με τον υαλοπίνακα και έτσι έχουμε αρκετή αεροστεγανότητα.
- Από πάνω τοποθετούμε το πλαίσιο (α) με το καπάκι – ανακλαστήρα πάντα σύμφωνα με το σχήμα (4).
- Συνδέουμε τα τρία πλαίσια με δυο κομμάτια σαμπρέλα και τα λαμαρινάκια σύμφωνα με το σχήμα (3) σε δυο μεριές που χρησιμοποιούνται σαν μεντεσέδες για να ανοίγει το καπάκι και να σηκώνεται το πλαίσιο του υαλοπίνακα για να βάζουμε το φαγητό.
- Μπορούμε να φτιάξουμε μηχανισμό για να κρατάμε τον ανακλαστήρα σε ορισμένη θέση ή χρησιμοποιούμε σχοινάκι σύμφωνα με το σχήμα (6).
- Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Στον πάτο του εσωτερικού κουτιού τοποθετούμε μια μαύρη μεταλλική πλάκα όπου θα συσσωρεύεται η θερμότητα για να περάσει στο σκεύος μαγειρεύματος. Αυτή μπορεί να είναι και το μαύρο ορθογώνιο ταψάκι από κάποια ηλεκτρική κουζίνα, οπότε κανονίζουμε τις διαστάσεις του πάτου του εσωτερικού κουτιού ώστε να το χωράει. Μπορεί ακόμη να είναι και μια λαμαρίνα που την βάφουμε μαύρη ή ένα κομμάτι λεπτό μαντέμι.
- Μπορούμε να βάλουμε και ένα θερμόμετρο φούρνου.
Παρατηρήσεις
- Οι διαστάσεις πρέπει να προσαρμοστούν λαμβάνοντας υπ' όψη το πάχος του χαρτονιού.
- Τα σκεύη μαγειρέματος πρέπει να είναι μαύρα (όπως για παράδειγμα οι γάστρες εμαγιέ) και να έχουν καπάκι που να κλείνει καλά.
- Γυρίζουμε το κουτί με τον ανακλαστήρα απέναντι από τον ήλιο παρακολουθώντας την σκιά του. Αυτό πρέπει να γίνεται πότε πότε, αν είμαστε παρόντες στο μαγείρεμα
- Το καπάκι του ανακλαστήρα πρέπει να ανοίγει τόσο ώστε η ακτίνα του ήλιου που κτυπάει στο επάνω μέρος του, ανακλώμενη να πέφτει μέσα στον θάλαμο θέρμανσης.
- Αντί αλουμινόχαρτο μπορούμε στον ανακλαστήρα να χρησιμοποιήσουμε καθρέπτη, ανοξείδωτη λαμαρίνα ή ακόμη και λαμαρίνες τυπογραφείου χρησιμοποιημένες.
- Η θερμοκρασία φθάνει στους 100 – 130 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε όμως να την αυξήσουμε αν βάλουμε γύρω γύρω περισσότερους ανακλαστήρες.
- Να μην μένει στην βροχή.
Μαγείρεμα
- Χρησιμοποιούμε πολύ λίγο νερό. Στα λαχανικά καθόλου.
- Δεν ανοίγουμε συχνά γιατί παρατείνουμε τον χρόνο ψησίματος.
- Τα μικρά κομμάτια ψήνονται ταχύτερα.
- Τα υλικά μπαίνουν όλο μαζί ακόμη και αν στην συνταγή προβλέπεται ότι μπαίνουν σε διαφορετικό χρόνο.
- Το φαγητό δεν καίγεται
- Τα τρόφιμα (λαχανικά, λάδι,....) διατηρούν τις περισσότερες βιταμίνες τους γιατί ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
- Αν μαζευτούν υδρατμοί ανοίγουμε για λίγο το καπάκι για να φύγουν.
- Χρόνος μαγειρέματος, περίπου μια ώρα περισσότερο από το μαγείρεμα με τον συμβατικό τρόπο.
Μεγάλος ηλιακός φούρνος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου