Λίγα βασικά είδη μπoρoύν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθειά σας για επιβίωση. Συγκεντρώστε όλα τα αντικείμενα που βλέπετε στην εικόνα.. Όλα μπορεί να τοποθετηθούν σ' ένα μικρό μεταλλικό κουτί, π.χ. ένα μεταλλικό κουτί καπνού που δε σας ενοχλεί καθόλου όταν το καταχωνιάσετε στην τσέπη ενός μπουφάν. Να σας γίνει συνήθεια και πάντοτε να το κουβαλάτε μαζί σας. Μη διαλέξετε κάτι μεγαλύτερο, διότι είναι πολύ πιθανό ν' αποδειχτεί τελείως ακατάλληλο για μεταφορά και να ξεχαστεί σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο. Πολλοί άνθρωποι που στρίβουν τσιγάρα έχουν τέτοια κουτιά. Όμως το κουτί για το οποίο μιλάμε είναι πολύ πιο χρήσιμο γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή σας. Αντίθετα ο καπνιστής μικραίνει τη δική του ζωή.
Η πείρα έχει αποδείξει ότι καθένα από τ' αντικείμενα αυτά είναι πολύ χρήσιμο, όμως ορισμένα είναι περισσότερο χρήσιμα για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τ' αγκίστρια ψαρέματος, ενώ είναι πολύτιμα για τη ζούγκλα, δεν έχουν καμία αξία στην έρημο.
Γυαλίστε το εσωτερικό μέρος του καπακιού του μεταλλικού κουτιού για να φτιάξετε μια επιφάνεια που να μοιάζει με καθρέφτη και ν' αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια σφραγίστε το κουτί, ώστε να γίνει αδιάβροχο, μ' ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας, ώστε να μπορείτε να την αφαιρέσετε ή να την αντικαταστήσετε. Βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ το περιεχόμενό του. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχετε κυρίως εκεί να που έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως τα σπίρτα και τα φάρμακα. Σημειώστε πάνω στα κουτιά που περιέχουν φάρμακα τη χρήση, τη δοσολογία και την ημερομηνία λήξης τους, οπότε και θα πρέπει ν' αντικατασταθούν . Γεμίστε τον εφεδρικό χώρο του κουτιού σας με φαρμακευτικό βαμβάκι που θα εμποδίσει τη μετακίνηση των αντικειμένων που περιέχονται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και γι ' άναμμα φωτιάς.
1. ΣΠΙΡΤΑ
Πρέπει να μεταχειρίζεστε σπίρτα ασφαλείας κι όχι τα συνηθισμένα σπίρτα που μπορεί να ανάβουν οπουδήποτε. Μπορείτε όμως κι αυτά να τα μετατρέψετε σε ασφαλείας, βουτώντας τα κεφάλια τους σε λιωμένο κερί. Για να γλιτώσετε χώρο σπάστε το μισό ξυλαράκι απ' το κάθε σπίρτο.
Είναι πολύ πιο εύκολο απ' οτιδήποτε άλλο ν' ανάβετε φωτιά με σπίρτα, αλλά δεν πρέπει να τα σπαταλάτε. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν αποτύχετε ν' ανάψετε φωτιά με κάποιον άλλο πρόχειρο τρόπο. Πάρτε μόνο ένα σπίρτο από το κουτί και ξανά-κλείστε αμέσως το καπάκι. Ποτέ να μην αφήνετε το κουτί ανοιχτό ή στο έδαφος.
2. ΚΕΡΙ
Το κερί έχει πραγματικά πολύ μεγάλη αξία για το άναμμα της φωτιάς, όπως ακριβώς και μια πηγή φωτιάς. Πρέπει να το ξύσετε και να το ισιώσετε έως ότου πάρει το κατάλληλο ορθογώνιο σχήμα για να χωρέσει στο μεταλλικό κουτί. Αν είναι φτιαγμένο από ζωικό λίπος μπορεί να φαγωθεί -γιατί είναι λιπαρό- σε περίπτωση ανάγκης ή να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα. Βεβαιωθείτε όμως απόλυτα ότι πρόκειται για κερί από ζωικό λίπος. Το κερί παραφίνης και μερικά άλλα είδη κεριών είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Το κερί από ζωικό λίπος λιώνει εύκολα σε ζεστά κλίματα.
3. ΤΣΑΚΜΑΚΟΠΕΤΡΕΣ
Οι τσακμακόπετρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα κι όταν υπάρχει υγρασία και σας έχουν τελειώσει τα σπίρτα.
Αγοράστε επεξεργασμένη τσακμακόπετρα με πριονωτό αναπτήρα (επικρουστήρα).
4. ΜΕΓΕΘΥΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ
Μπορείτε ν' ανάψετε φωτιά κατευθείαν από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης είναι χρήσιμος στο ψάξιμο που θα κάνετε για να εντοπίσετε ακίδες ξύλου που μπήκαν στο δέρμα σας ή κεντριά εντόμων που σας τσίμπησαν.
5. ΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΗ
Χρειάζεστε αρκετές βελόνες και μεταξύ αυτών απαραίτητα και μία με πολύ μεγάλο μάτι, ώστε να περνούν μέσα απ' αυτό χοντρές κλωστές. Διαλέξτε χοντρή κλωστή και τυλίξτε τη γύρω από τις βελόνες.
6. ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΟΝΙΑ
Πρέπει να έχετε μια σειρά από αγκίστρια διαφόρων μεγεθών σ' ένα μικρό κουτί ή πακέτο. Προσθέστε και λίγα βαρίδια. Θυμηθείτε ότι ένα μικρό αγκίστρι μπορεί να πιάσει και μεγάλο και μικρό ψάρι. Αντίθετα ένα μεγάλο αγκίστρι πιάνει μόνο μεγάλα ψάρια. Να πάρετε επίσης κι όσο γίνεται περισσότερη πετονιά, που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη ακόμα και στο πιάσιμο πουλιών.
7. ΠΥΞΙΔΑ
Μια φωσφορίζουσα μικρή πυξίδα είναι η πιο κατάλληλη, αλλά σιγουρευτείτε πρώτα ότι είναι καλή, γιατί ορισμένες απ' αυτές είναι τελείως άχρηστες. Η υγρή πυξίδα είναι ο καλύτερος τύπος, αλλά πριν την αγοράσετε θα πρέπει να ελέγξετε, μήπως παρουσιάζει διαρροή, μήπως έχει φυσαλίδες και προπαντός αν είναι εύχρηστη. Η ενδεικτική βελόνα σκουριάζει εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται πάνω στο άξονα περιστροφής της και ότι περιστρέφεται ελεύθερα.
8. ΦΩΣ «ΜΠΕΤΑ»
Είναι ένας κρύσταλλος που εκπέμπει φως. Έχει το μέγεθος ενός μικρού νομίσματος και είναι ιδανικός για να διαβάσετε ένα χάρτη τη νύχτα και χρήσιμος για δόλωμα στο ψάρεμα. Είναι ακριβός αλλά άφθαρτος.
9. ΣΥΡΜΑΤΙΝΟΣ ΒΡΟΧΟΣ
Κατά προτίμηση ορειχάλκινη συρμάτινη θηλιά μήκους 60 έως 90 εκατοστών.
Να είστε προσεκτικοί με τους βρόχους γιατί μπορεί να πιάσουν κι εσάς τους ίδιους, αλλά από την άλλη μεριά μπορεί να σας λύσουν πολλά προβλήματα επιβίωσης. ,
10. ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΠΡΙΟΝΙ
Αυτά συνήθως έχουν μεγάλους κρίκους στις άκρες που χρησιμεύουν για χερούλια. Οι κρίκοι αυτοί καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο γι ' αυτό και πρέπει να τους βγάζετε από το πριόνι. Όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε ν' αντικαταστήσετε τους κρίκους με μικρούς ξύλινους πίρους. Για να προστατέψετε το πριόνι από τη σκουριά και το σπάσιμο πρέπει να το σκεπάσετε με ένα λεπτό στρώμα γράσου. Τα εύκαμπτα πριόνια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο ακόμα και μεγάλων δέντρων.
11. ΚΟΥΤΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Σ' αυτό θα συμπεριλάβετε όλα τα φάρμακα που κρίνετε απαραίτητα. Συσκευάστε τα φάρμακα σε αεροστεγή κουτιά με φαρμακευτικό βαμβάκι ώστε
να αποφεύγετε τη μετακίνησή τους. Τα παρακάτω φάρμακα καλύπτουν τις περισσότερες αρρώστιες, αλλά είναι μόνο ένας απλός οδηγός.
- Αναλγητικά. Ένα παυσίπονο για ελαφρύ ή μέτριο πόνο. Η φωσφορική μεθυλομορφίνη είναι ιδανική για πονόδοντους, πονοκέφαλους και πόνους αυτιών . Δοσολογία: ένα δισκίο κάθε έξι ώρες και για όσο χρειαστεί. Επειδή προκαλεί συμπτώματα δυσκοιλιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της διάρροιας.
- Αντιδιαρροιακά. Θεραπεύουν οξεία ή χρόνια διάρροια. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το ιμόντιουμ. Αρχικά παίρνετε δύο δισκία και στη συνέχεια από ένα κάθε φορά που έχετε κένωση.
- Αντιβιοτικά. Για γενικές μολύνσεις. Η τετρακυκλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κι από άτομα υπερευαίσθητα στην πενικιλίνη. Δοσολογία: μία κάψουλα των 250 μιλιγκράμ, τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί επί πέντε έως εφτά ημέρες. Πάρτε μαζί σας αρκετές κάψουλες, ώστε να μπορέσετε να καλύψετε μια πλήρη σειρά ημερών. Όταν τις παίρνετε, καλό θα είναι ν' αποφεύγετε να πίνετε γάλα, ασβέστιο, σιδηρούχα παρασκευάσματα κι άλλα φάρμακα που περιέχουν υδροξείδιο του αργιλίου.
- Αντιαλλεργικά. Για αλλεργίες, δαγκώματα ή τσιμπήματα εντόμων (μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρενέργειες από τη χρήση άλλων φαρμάκων). Στη Βρετανία συνιστάται το Πίριτον ενώ στις ΗΠΑ το Μπεναντρίλ. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα από τη χρήση του Πίριτον είναι η υπνηλία, γι' αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ελαφρύ υπνωτικό. Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τη δοσολογία που συνιστάται, ούτε να το συνδυάζετε με αλκοόλ.
- Δισκία αποστείρωσης νερού. Πρέπει να τα χρησιμοποιείτε όταν έχετε υποψίες ότι το νερό σας έχει μολυνθεί και δεν μπορείτε να το βράσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Χάπια για την ελονοσία. Απαραίτητα κυρίως για περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία. Για ορισμένα είδη απ' αυτά μπορείτε να παίρνετε μόνο ένα χάπι το μήνα.
- Υπερμαγγανικό κάλιο. Έχει αρκετές χρήσεις. Προσθέστε το στο νερό κι όταν πάρει μία φωτεινή ροζ απόχρωση έχει αποστειρωθεί, ενώ όταν γίνει βαθύτερο ροζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό. Όταν κοκκινίζει τελείως βοηθά στη θεραπεία των μυκητιάσεων (π.χ. μυκητιάσεις αθλητών).
12. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΕΠΙΔΕΣ
Τουλάχιστον δυο νυστέρια διαφορετικών μεγεθών. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια ξύλινη χειρολαβή αν χρειαστεί. "'
13. ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙΑ ΡΑΦΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
Χρησιμοποιούνται για να ενώνονται τα χείλη των πληγών των τραυμάτων.
14. ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤΕΣ
Διάφορα είδη, κατά προτίμηση αδιάβροχα. Βοηθούν σε μικρές αμυχές αλλά και στις πληγές μεγαλύτερων τραυμάτων. Μπορεί να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν σαν τσιμπιδάκια ραφής τραύματος (βλ. Ράψιμο τραύματος στο κεφάλαιο Υγεία).
15. ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Αποτελεί μια πολύ καλή σακούλα που μπορεί να χωρέσει μέχρι ένα λίτρο νερό.
ΥΓΕΙΑ
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κρυοπαγήματα, υποθερμία και τύφλωση από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι. Εκτός αυτού, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ψύχους, με τον αποκλεισμό του αέρα απ' το καταφύγιο, μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως έλλειψη οξυγόνου και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς απ' την πραγματικότητα ξαπλώνοντας με τα ρούχα κι ακουμπώντας το κεφάλι πάνω σ' ένα ξύλο. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και το να σκέφτεται κανείς είναι κουραστικό. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση, διότι είναι πολύ πιθανό να παραβλέψετε ακόμα κι ολοφάνερα πράγματα. Να είστε πάντα σε κίνηση, όχι όμως να κουράζεστε διότι πρέπει να διατηρείτε τις δυνάμεις σας για χρήσιμες εργασίες. Να κοιμάστε όσο το δυνατό περισσότερο.
Θα ξυπνήσετε πριν παγώσετε απ' το κρύο, εκτός κι αν είστε τελείως εξαντλημένοι, οπότε δεν μπορείτε ν' ανανεώσετε τη θερμότητα που χάνεται στον αέρα. Μη χάσετε το ηθικό σας με το κρύο. Σκεφτείτε τρόπους να προφυλαχθείτε καλύτερα. Για παράδειγμα φτιάξτε ένα καλύτερο ζευγάρι γάντια.
Ασκείστε τα δάχτυλα και γενικά τα άκρα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Μην ξεχνάτε ν' αφοδεύετε. Συχνά, αν δεν το προσέξετε, δημιουργείται στον οργανισμό δυσκοιλιότητα. Να είστε τακτικοί και μάλιστα φροντίστε πριν ξεκινήσετε από το καταφύγιό σας, έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα στο δρόμο.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΩΝ
- Ζαρώνετε το δέρμα του προσώπου σας για να μην ξυλιάσει, κουνώντας τους μυς προς κάθε κατεύθυνση. Εξασκείτε συνέχεια τα χέρια σας.
- Να είστε σε ετοιμότητα τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τους άλλους, μήπως εμφανιστούν πάνω στο δέρμα χλομάδες, κοκκινίλες ή μαυρίλες, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τ' αυτιά και τα χέρια.
- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το εφαρμοστό ντύσιμο, διότι ελαττώνει την κυκλοφορία του αίματος.
- Αν έχετε υπνόσακο, τυλιχτείτε με το εσωτερικό του που είναι ζεστό.
- Μη βγαίνετε ποτέ έξω χωρίς να είστε ντυμένοι καλά και πάντα για λίγη ώρα.
- Να μη φοράτε υγρά ρούχα που έγιναν έτσι από ιδρώτα και νερό.
- Αν βράχηκαν, τότε στεγνώστε τα το συντομότερο δυνατό.
- Τινάξτε από πάνω σας το χιόνι πριν μπείτε στο κατάλυμα, ή αφήστε τα εξωτερικά ρούχα σας που είναι χιονισμένα λίγο πιο μέσα από την είσοδο.
- Το χιόνι θα λιώσει με τη ζέστη κι έτσι θα έχετε περισσότερα ρούχα διαθέσιμα για να φορέσετε όταν στεγνώσουν.
- Φοράτε πάντα στεγνά γάντια. ΠΟΤΕ μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνά χέρια.
- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να χύνετε βενζίνη πάνω σε γυμνή σάρκα. Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν θα παγώσει σχεδόν αμέσως και θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά αφού το σημείο τήξεως της βενζίνης είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο του νερού.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εργάζεστε σκληρά κι αισθάνεστε κουρασμένοι. Αν δε νιώθετε καλά, ΑΝΑΠΑΥθΕΙΤΕ.
ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Φτιάξτε ένα προσάναμμα και προφυλάξτε το γύρω γύρω με άλλα ξύλα που θα σχηματίσουν ένα τριγωνικό ξύλινο πλαίσιο (βλ. εικόνα). Αν φυσάει, τοποθετήστε το προσάναμμα απ' την αντίθετη μεριά του αέρα, κάθετα σ' ένα μεγάλο ξύλο. Ανάψτε. Μόλις πάρει, ρίξτε πιο χοντρά ξύλα ή πάρτε μια αγκαλιά ξερά κλαδιά όχι πιο μεγάλα από σπιρτόξυλα, ανάψτε τα πρώτα και ρίξτε τα στο πλαίσιο.
ΣΠΙΡΤΑ
Τα σπίρτα είναι ο ευκολότερος τρόπος για ν' ανάψετε φωτιά. Να πάρετε μαζί σας όσο το δυνατό περισσότερα σπίρτα, απ' αυτά που ανάβουν οπουδήποτε. Να τα στοιβάξετε σε αδιάβροχα κουτιά έτσι ώστε αν τριφτούν είτε κουνηθούν, να μην ανάψουν ξαφνικά. Η αδιάβροχη συσκευασία τα προφυλάσσει και απ' τα δυο.
Ορισμένοι κόβουν τα σπίρτα τους στα δυο. Λέγεται ότι μπορούν να κοπούν και στα έξι. Αλλά μην το ρισκάρετε. Είναι προτιμότερο να έχετε ένα που να ν' ανάβει παρά έξι κατεστραμμένα.
Ανάψτε τα κομμένα σπίρτα κρατώντας το δάχτυλο και πιέζοντας το λειτουργικό άκρο αντίθετα σε μια επιφάνεια. Αν καίγεται το δάχτυλο, δροσίστε το με κρύο νερό ή πάγο ή ακόμα φτύστε το ή φυσήξτε το.
Πηγή: Οδηγός Επιβίωσης της S.A.S.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου