Σελίδες

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Μία αρχαία τέχνη


Η Γιόγκα (Yoga) είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος. Πρόκειται για μία αρχαία τέχνη άσκησης περίπου 3000 χρόνων, η οποία διατήρησε τις ρίζες της στην Ινδία και διαδόθηκε στην Δύση, η οποία είχε πια ξεχάσει τις αρχαίες γνώσεις. Είναι ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Η γιόγκα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές, για την ενδυνάμωση του σώματος και του πνεύματος. Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση. Η γιόγκα περιγράφεται ως η ένωση της ατομικής συνείδησης-πνεύματος (jivatma) με τη συμπαντική συνείδηση-πνεύμα (paramatma), από την σανσκριτική λέξη Atma. Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, αυτή η ένωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του μυαλού, του συναισθήματος και της ψυχής. Η γιόγκα μας βοηθά να έχουμε ενέργεια, ένα υγιές σώμα και πνεύμα και μας χαρίζει αυξημένη συνείδηση, διαίσθηση και προσοχή. Σύνδεση με την γη, τον Ήλιο και τις δυνάμεις της φύσης. Αυτό γίνεται με τον έλεγχο των "κέντρων ενέργειας" του σώματος, τα λεγόμενα Τσάκρας, τα οποία είναι επτά, όπως επταπλή είναι και η σύνθεση του ανθρώπου.
Ο Διαλογισμός είναι μία τέχνη που διδάσκονταν από όλους σχεδόν τους πολιτισμούς κάθε εποχής με διάφορες εκδοχές. Από τους Σαμανικούς νεολιθικούς πολιτισμούς, τους αρχαίους αρίους λαούς, τους Ινδούς, τους Έλληνες, τους Αιγυπτίους, τους Ιάπωνες Σαμουράι... Οι αρετή και η αυτοκυριαρχία των Αρίστων πολεμιστών περιελάμβανε πάντα την τέχνη της δύναμης του νου.
Σήμερα στις Δυτικές κοινωνίες, η Γιόγκα είτε αποκόπτεται συνήθως από την απαραίτητη διδασκαλία που απαιτεί πειθαρχία σε μία γενικότερη εξελικτική ανάβαση και γίνεται εμπορικό προϊόν από γυμναστήρια και ανθρώπους που την ασκούν καθαρά επαγγελματικά (υπάρχουν γυμναστήρια που διαφημίζουν ακόμη και Ράτζα Γιόγκα!!!), είτε χρησιμοποιείται από ΝεοΕπιχήτικα κινήματα και διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις που, πολύ συχνά, διαστρέφουν τον αυθεντικό χαρακτήρα και πνεύμα των διδασκαλιών.
Στο βιβλίο του "Η Γιόγκα της Δύναμης" ο Ιούλιος Έβολα, περιγράφει δύο κυρίως τάσεις γιόγκα για την ανάπτυξη ισχυρής θέλησης και κυριαρχίας επί του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Το βιβλίο του αυτό γράφτηκε το 1949, αλλά μεταφράστηκε στα αγγλικά μόλις το 1992, από τον παραδοσιοκράτη του καθολικισμού, Guido Stucco, στην "Inner Traditions".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου