Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Εργασίες της γης για τον Μάιο

Λαχανοκομία
Σπέρνουμε μπάμιες, φυτεύουμε λάχανα, πράσα. Μαζεύουμε ξερά κουκιά, φυτεύουμε μελιτζάνες, σέλινα, βλήτα και σπαράγγια. Καταπολεμούμε με μαλαθείο τη μελίγκρα. Προφυλάσσουμε τις φράουλες από βούλα και βοτρύνη. Σκαλίζουμε τις μπάμιες, θειαφίζουμε κολοκυθιές και αγγουριές. Μαζεύουμε κουκιά, μαρούλια, πατζάρια, σέλινα και ρίχνουμε θειάφι στις αγγουριές και τις κολοκυθιές.

Δενδροκομία
Ασβεστώνουμε τους κορμούς των νέων δέντρων. Κλαδεύουμε όλα τα σημεία των εσπεριδοειδών που έχουν καεί από τις παγωνιές. Μαζεύουμε κεράσια. Ραντίζουμε τις κερασιές με διαλύματα κατά του δάκου. Ποτίζουμε τακτικά τις αχλαδιές, σκαλίζουμε μια δυο φορές τις φυστικές και τις ψεκάζουμε με βορδιγάλλειο κατά της σεπτόρροιας. Φυτεύουμε εσπεριδοειδή. Ωριμάζουν τα ροδάκινα. Ρίχνουμε στα φυτά αυτά άφθονο νερό.

Ανθοκομία
Μεταφυτεύουμε ότι είχαμε σπείρει το Μάρτη. Φυτεύουμε βασιλικούς σε χώμα που φροντίζουμε να είναι δροσερό με συχνά ποτίσματα. Ο βασιλικός πρέπει να ξέρουμε ότι θέλει σκιά, ο ήλιος μαραίνει τα φύλλα του. Πρέπει να του ψαλιδίζουμε κάθε τόσο τα άνθη του για να διατηρηθεί περισσότερο. Φυτεύουμε τα ίδια λουλούδια που φυτέψαμε τον Απρίλιο κι ακόμα βερβένες, ρεζεντά και ντάλιες.

Μελισσοκομία
Τα χωράφια έχουν γεμίσει λουλούδια. Το μελίσσι βρίσκεται σε αέναη κίνηση. Αν δούμε ότι τα λουλούδια, δέντρα ή θυμάρια εξαντλούνται πρέπει να μεταφέρουμε την κυψέλη σε μέρος που υπάρχουν απ' αυτά. Αν χρειαστεί, μεγαλώνουμε την κυψέλη κι αν η βασίλισσα γέρασε την αντικαθιστούμε με άλλη νεότερη. Για ν' αποφύγουμε τη σμηνουργία καταστρέφουμε τα βλαστοκύτταρα όταν συλλέγουμε το μέλι.

Αμπελουργία
Φροντίζουμε να είναι δροσερές οι κρασαποθήκες. Κάνουμε πιο συχνά ραντίσματα και θειαφίσματα. Για να δέσει ο καρπός στις σταφίδες τις χαρακώνουμε τις υποστυλώνουμε και τις ραντίζουμε με ορμόνες. Συνεχίζουμε προσεκτικά βλαστολογήματα.

Γεωργία
Θερίζουμε σανά, σίκαλη, βρώμη και κριθάρι (πρώιμο), προσέχοντας να είναι χλωρά, για να μην τρίβονται. Στα νότια καπνοχώραφα αρχίζουμε σκαλίσματα ενώ στα βόρεια αρχίζει το φύτεμα του καπνού. Στα νότια κάνουμε σκαλίσματα στα καλαμπόκια και γίνεται συγκομιδή πατάτας που είχε φυτευτεί Δεκέμβρη και Γενάρη. Προστατεύουμε με εντομοκτόνα τα ζαχαρότευτλα και τα σκαλίζουμε. Ρίχνουμε εντομοκτόνα και στα καλαμπόκια. Στα τέλη Μάη μαζεύουμε κουκιά και φακές.

7 σχόλια:

  1. Τα χιμικά και ορμόνες τί τα βάζουμε ; τι ειν αυτά που γράφεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές είναι οι μέθοδοι που ακολουθούν σήμερα οι αγρότες και αυτές συστήνουν οι γεωπόνοι. Αυτό το κείμενο το γράφει γεωπόνος. Από κει και πέρα εμείς συστήνουμε πάντα να αποφεύγονται τα χημικά για καλύτερα και γράφουμε και εναλλακτικές μεθόδους. Πλην του μαλαθείου δεν αναφέρεται κάποιο άλλο χημικό. Για ορμόνες είμαστε κάθετα αντίθετοι. Πού το διάβασες; Και μάλιστα χρησιμοποιούμε μόνο παραδοσιακούς σπόρους.

      Διαγραφή
  2. Εκεί που αναφέρεστε στην Αμπελουργία..... Οι "γεωπόνοι" είναι το ίδιο τσαρλατάνοι όπως για την υγία οι "γιτροί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπαρτιάτη, πως αντιμετωπίζεις τη μελίγκρα;

      Διαγραφή
  3. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όσον επεμβαίνουν με τα φάρμακα, χημικά και ορμόνες στα φυτά αυτά αρρωσταίνουν πιο πολλά και ; Στο χωριό μου πριν από 22 χρόνια δεν υπήρχε κανένα χημικό και όλα τα φρούτα και λαχανικά ήταν πιο γευσάτα και μυρωδάτα. Δεν υπήρχε κανένα ίχνους καμιάς αρρώστιας και καμιά ανάγκη σε καμιά ανθρώπινη επέμβαση. Δηλ. φυτά γενετικά ήταν πολλή πιο ανθεκτικά.
    Το ίδιο συμβαίνει και με την ανθρώπινη υγεία: πρώτα τους έχουν πείσει ότι οι άνθρωποι είναι δήθεν «παμφάγοι» , μετά τους έπεισαν για την η μαγειρεμένη (αφύσικη) και άκρος επεξεργασμένη τροφή (με χημικά και ορμόνες). Και σήμερα για κάθε «αρρώστια» (που είναι όλα τους αποτελέσματα τροφικών λαθών) αναρωτιούνται πως θα γιατρευτούν χωρίς χημικά.....
    Εγώ δεν τρωω μαγειρεμένη τροφή κοντά τρία χρόνια, δηλ. μόνο ωμά λαχανικά και φρούτα και ούτε μια φορά δεν έχω πάθει ούτε «κρυολόγημα».
    Κατά τους «γιατρούς» (με αυτήν την άκρος φυσική για τον άνθρωπο διατροφή), έπρεπε να ήμουν νεκρός προ πολλού. Αλλά όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, αλλά αθλούμαι έντονα - τρέχω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 15 χιλιόμετρα και η ενέργειά που έχω μου επιτρέπει να κοιμάμαι μόνο 4-5 ώρες.
    Πάντως το θέμα αυτό της υγείας και της διατροφής , αν μελετηθεί προσεκτικά και χωρίς τα ταμπού της ψευτοεπιστήμης , μπορεί , όσον κανένα άλλο θέμα , να αναδείξει πόσο ψέμα και υποκρισία υπάρχει στον καπιταλιστικό και άκρος αφύσικο κόσμος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε! Είναι πολύ σωστά τα όσα λες και επαυξάνω. Θα πρέπει να μας ανησυχεί δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ασθένειες που εμφανίζονται σήμερα είναι όλο και πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Οι ορμόνες στην αμπελουργία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ σε ποικιλίες που δίνουν εντατική παραγωγή και ΜΟΝΟ αν χρειάζεται. Οι ποικιλίες που είναι διαδεδομένες σήμερα, δυστυχώς το λέω, δυστυχώς χρειάζονται. Για αγρότες όμως που τώρα θα ξεκινούσαν, προτείνω παλιές ποικιλίες αμπέλου, οι οποίες δίνουν πλούσιο σταφύλι ακόμη και σε ορεινές περιοχές και βιολογική καλλιέργεια εξ αρχής! Η βιολογική καλλιέργεια βασίζεται σε αμειψισπορά, υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωϊκά λιπάσματα και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων. Η βιολογική καλλιέργεια αμπέλου, θα έχει λιγότερο κέρδος από την παραγωγή αρχικά και πολύ κόμπο, αλλά σε λίγα χρόνια τα σταφύλια που θα παίρνετε δεν θα συγκρίνονται με οτιδήποτε έχετε γευτεί ποτέ. Τέτοιο σταφύλι βρίσκω σήμερα μόνο στην ορεινή Ναυπακτία. Και δυστυχώς τα έχουν εγκαταλείψει και δεν πάει κανένας νέος να ασχοληθεί. Καλησπέρα.

      Διαγραφή
  4. Συγγνώμη αν γίνομαι ενοχλητικός. Αλλά αυτά τα θέματα δεν συζητούνται πουθενά αλλού.
    Φαίνεται ότι γνωρίζετε καλά τα θέματα της αγροτιάς. Το όνειρο μου είναι να εγκατασταθώ σε ένα χωριό και να μπορέσω να ζήσω την οικογένεια μου (όχι να οικονομάω ή πλουτίσω αλλά να ζήσω) από την καλλιέργεια και να γίνω πραγματικά ελεύθερος.
    Τι θα προτείνατε σε έναν που δεν έχει πατρικό χωριό και δεν έχει πόρους να αγοράσει γη; Μπορεί π.χ. στην ορεινή Ναυπακτία να βρεθεί ένα παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι; Το θέμα της γης πως λυνόταν; Ψάχνω πολύ το θέμα της επιστροφής στο χωριό, αλλά καμιά λύση δεν βλέπω ακόμα (το χωριό που έχω αναφέρει στο πιο πάνω σχόλιο δεν είναι στην Ελλάδα).
    Εγώ διαβάζω ξένες ιστοσελίδες . Η επιστροφή στην Γη π.χ. στη Ρωσία οικονομικά δεν στοιχίζει τίποτα και οι νέοι εκεί σήμερα μαζικά οργανώνουν νέες κοινότητες.
    Στην χώρα μας οι «εθνικιστές» ασχολούνται με ότι θες, αλλά τα σοβαρά θέματα δεν θέλουν να τα βλέπουν. Νομίζουν ότι κάποτε «θα επαναστατήσει ο λαός». Ενώ η αλλαγή της κάθε κοινωνίας ξεκινάει από την βελτίωση και την αλλαγή του καθένα μας, ιδίως όταν δηλώνει κάποιος εθνικιστής, δηλ. το υγιέστερο κύτταρο της φυλής.
    Αν έχετε να γράψετε κάτι στείλτε μου εδώ : nodiord@yahoo.gr
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή