Σελίδες
▼
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015
7 γυναίκες φιλόσοφοι από την αρχαία Ελλάδα
Αν εξαιρέσουμε την, σχετικά γνωστή, μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία, δύσκολα οι πιο πολλοί θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε κάποια άλλη. Όμως υπήρχαν σημαντικές και πολυγραφότατες γυναίκες φιλόσοφοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο θαύμα της αρχαίας Ελλάδας. Μερικές από αυτές ήταν οι εξής:
Αρήτη της Κυρήνειας – 5ος αιώνας π.Χ.
Η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη. ∆ίδασκε φιλοσοφία στη σχολή της Αττικής. Ήτανε κόρη του Αριστίππου, του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Σχολής της φιλοσοφίας. Ακόµη και την εποχή του Βοκάκιου (1313 - 1375 µ.Χ.) χίλια χρόνια αργότερα µνηµονευόταν ως πολύτιµη πηγή γνώσεων, συγγραφέας 40 βιβλίων, και δασκάλα περισσοτέρων από 110 φιλοσόφων. Ο γιος της Αρίστιππος επίσης φιλόσοφος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως διευθυντής της Κυρηναϊκής Σχολής. Ονοµάστηκε «Μητροδίδακτος», επειδή διδάχτηκε τη φιλοσοφία από τη µητέρα του, πράγµα σπάνιο για την εποχή εκείνη.
Διοτίμα από τη Μαντινεία – 5ος αιώνας π.Χ.
Ο Πλάτωνας έγραψε ότι τιµήθηκε από τον Σωκράτη (469 - 399 π.Χ.) ως δασκάλα του. Ο Πλάτωνας δίδαξε δύο γυναίκες στο σχολείο του: τη Λασθένια και Αξιόθεα του Φύλου (350 π.Χ). Υπήρξε επίσης ιέρεια στην Μαντινεία της Αρκαδίας. Σήµερα, κέντρα µελετών και ιδρύµατα φέρουν το όνοµά της.
Περικτιώνη – 5ος αιώνας π.Χ.
Υπήρξε µαθήτρια του Πυθαγόρα (569 – 475 π.Χ.) και πιθανόν δίδασκε στη σχολή του. ∆ύο από τα έργα της που έχουν διασωθεί µέχρι σήµερα και αποδίδονται σ’ αυτήν είναι η «Σοφία» και «Αρµονία της Γυναίκας».
Θυµίστα – 4ος αιώνας π.Χ.
Ήταν σύζυγος του Λέοντος, και επιστολογράφος του Επίκουρου (371 – 271 π.Χ.). Ονοµαζόταν “η θηλυκή Σόλων” και ήταν γνωστή ως φιλόσοφος. (Ο Σόλων ήταν ο µεγάλος νοµοθέτης της Αρχαίας Αθήνας).
Υππαρχία των Κυνικών – 360 – 280 π.Χ.
Υπήρξε µέλος της µη δηµοφιλούς σχολής των κυνικών. H Υππαρχία παντρεύτηκε έναν άλλο κυνικό φιλόσοφο που λεγόταν Κράτης και επέλεξαν τον τρόπο ζωής των κυνικών. Έτσι διάλεξε µια ζωή χωρίς ανέσεις, ιδιοκτησία και τεχνητούς συµβατικούς κανόνες, συµπεριλαµβανοµένου και του γάµου. Οι κυνικοί πίστευαν ότι για να γίνουν πολίτες του σύµπαντος πρέπει να απορρίψουν την ισχύουσα κοινωνική και πολιτική τάξη πραγµάτων.
Λασθινία – Φυσική φιλόσοφος
Ο Πλάτωνας αναφέρει αρκετές γυναίκες οι οποίες ήταν αναγνωρισµένες φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα. Η Λασθινία ήταν µία από αυτές.
Θεανώ η Θουρία – 6ος αιώνας π.Χ.
Ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ.
Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο.
Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.
Πηγή: Αντικλείδι
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015
Hμέρα των Αστουριών
Η πανάρχαια πατρίδα των Κελτών της Ιβηρικής χερσονήσου, μέχρι σήμερα. Τα βουνά, οι κοιλάδες και τα χωριά των Αστουριών είναι η μοναδική χώρα της Ισπανίας που δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Άραβες. Το τελευταίο κομμάτι της Ιβηρικής που οι Ρωμαίοι στην αρχαιότητα κατάφεραν να κατακτήσουν. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια μαχών, οκτώ λεγεώνες με πάνω από 50.000 λεγεωναρίους με αρχηγό τον ίδιο τον Αυτοκράτορα. O "Bellum Asturicum" ήταν από τις πιο αιματηρές εκστρατείες των Ρωμαίων. Οι γενναίοι αυτοί άνθρωποι παρά την ήττα τους, παρέμειναν ανυπότακτοι με εστιές ανταρτών επί δύο αιώνες ακόμα, αναγκάζοντας την Ρώμη να διατηρεί δύο λεγεώνες στην περιοχή (την Germanica και την Macedonica) Τα χωριά αυτά παραμένουν ακόμα αυτόνομα. Σήμερα τα αχανή δάση της περιοχής είναι τα πιο προστατευόμενα της Ευρώπης και φιλοξενούν μεγάλο εύρος άγριας πανίδας. Στους δρυμούς είσοδος επιτρέπεται μόνο μία φορά την εβδομάδα και μόνο σε 20 άτομα μέχρι την δύση του ηλίου, μετά από ειδική άδεια. Οι Picos de Europa είναι οι επιβλητικές κορυφογραμμές 20 χιλιομέτρων που αντίκρισαν τα πλοία των εξερευνητών της Αμερικής πρώτα όταν επέστρεφαν πίσω στην Ευρώπη. Αυτή την βορειοδυτική θάλασσα οι ντόπιοι την αποκαλούν κατά παράδοση Θάλασσα των Ελλήνων. Σήμερα είναι η ημέρα των Αστουριών. Τιμή στους ελεύθερους ανθρώπους!
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015
Fritjof Capra: Σύνθεση
Η μετάφραση στα Ιταλικά και παρουσίαση του βιβλίου του Fritjof Capra για την θεωρία των Συστημάτων, έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης στην γειτονική χώρα. Τόσο από τους πρωτοπόρους των αιώνιων αυτών φιλοσοφικών ιδεών, όσο και από πολλούς απλούς ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι η απάντηση στην κρίση, βρίσκεται στις ιδέες αυτές που ενέχουν μια πολύ διαφορετική κοσμοθέαση από αυτή του μοντέρνου μεταβιομηχανικού κόσμου. Μία κοσμοθέαση που είναι “αίρεση” για το κατεστημένο σήμερα. Η θεωρία της πολυπλοκότητας και της αλληλεπίδρασης των συστημάτων, αντανακλάται στην οικολογία, στην τεχνολογία, στην κοινοτιτιστική αντίληψη και την θρησκευτική. Κυρίως αποτελεί ένα νέο επιστημονικό πνεύμα, βασιζόμενο σε Παραδοσιακές αντιλήψεις, ικανό να επαναφέρει τον σύγχρονο άνθρωπο σε μία ισορροπία με τον κόσμο και τον εαυτό του. Ειδικά στην Δύση.
Πληροφορίες: www.fritjofcapra.net
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015
Νησιά Σβάλμπαρντ
Το αρκτικό σκηνικό της τηλεοπτικής σειράς Fortitude που γοήτευσε πέρα από την ιστορία, παρουσιάζει η βρετανική Daily Mail σε μία σειρά φωτογραφιών από τα νησιά Σβάλμπαρντ. https://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard
http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2931224/Visit-Arctic-town-Svalbard-experience-real-life-Fortitude-minus-grisly-crime-course.html