Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Halvard Mabire και Miranda Merron


Το πλήρωμα του "Campagne" από την Γαλλία, με καπετάνιο τον θρύλο των θαλασσών Halvard Mabire, ετοιμάζεται για τον γύρο της γης! Ένας πολύ δύσκολος παγκόσμιος αγώνας σκαφών ocean-racer που θα κρατήσει πάρα πολλές ημέρες και θα αντιμετωπίσει τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Καλή επιτυχία στην νέα περιπέτεια!

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Προς την κορυφή


Ζεις σε ένα κόσμο που θέλει να σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι ελεύθερος. Ζεις σε ένα κόσμο που κάνει τα πάντα για να σε μετατρέψει σε σκλάβο. Σε ένα κόσμο που θέλει αγελαίους ανθρώπους, χωρίς ανεξάρτητη σκέψη και προσωπικότητα. Απέναντι στον οπαδισμό και την μαζικότητα, μάθε να μην ακολουθείς ποτέ κανένα κοπάδι. Να υπερασπίζεσαι τον σωστό δρόμο, ακόμα και αν έχεις μείνει μόνος σου. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Αυτό που είσαι, είναι εκείνο που κάθε μέρα επιλέγεις, που σκέφτεσαι και που πράττεις.
Ακόμα και όταν ο δρόμος είναι δύσκολος και οι "καταιγίδες" μας αναγκάζουν να σταματάμε, θα πρέπει πάντα να κρατάμε ζωντανή την ελπίδα στην ζωή. Αλλά δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Εάν θέλεις να πετύχεις κάτι... πρέπει να κατακτήσεις την αρετή της Υπομονής και Επιμονής. Αυτό είναι κάτι που μας διδάσκει η φύση. Η φύση δεν βιάζεται, και όμως μπορεί και τα πραγματοποιεί όλα. Η κατάκτηση της κορυφής, είναι η κατάκτηση του ίδιου μας του εαυτού. Αυτός είναι ο συμβολισμός μας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερος κατακτητής από εκείνον που κατάφερε να κατακτήσει τον εαυτό του.
"Ζήσε σαν να επρόκειτο να πεθάνεις αύριο. Σκέψου σαν να επρόκειτο να ζούσες αιώνια." (Ιούλιος Έβολα.)

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Σπορά - φύτευση λαχανικών

Το φύτεμα των λαχανικών από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα που είναι η καλύτερη λύση. Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατά υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.
Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα για το φύτρωμα των σπόρων. Η εποχή σποράς, φύτευσης λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους ακόλουθους πίνακες θερμοκρασίας γιατί το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα. Οι σπόροι βλαστάνουν και έξω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες ,αλλά υπολογίστε μεγαλύτερο χρόνο βλάστησης στις χαμηλότερες και μικρότερο χρόνο βλάστησης στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ιουλίου Έβολα: Ζεν, ο δρόμος των Σαμουράι

Σε αυτή τη συλλογή δοκιμίων ο Ιούλιος Έβολα προσφέρει μια εισαγωγή στο Ζεν, την σχέση του με την υπόλοιπη βουδιστική παράδοση και την «θρησκεία» και το χαρακτήρα των Σαμουράι.
Η λέξη Ζεν (Τσαν στα Κινεζικά) θεωρείται ότι προέρχεται από την σανσκριτική "Dhyana" που σημαίνει διαλογισμός. Το Ζεν διδάχθηκε από τον Μποντιντάρμα, ως ένας τρόπος προσδιορισμού του ιερού Κέντρου στην ζωή. Από τότε αναπτύχθηκαν πολλές σχολές. Η φιλοσοφία του Ζεν δεν είναι τόσο μία πίστη, αλλά πέρα από κάθε θρησκευτική πίστη, είναι ένας δρόμος αφύπνισης και αυτογνωσίας. Είναι μία φιλοσοφία, όχι θεωρητική, αλλά Βιωματική, με σκοπό να ενώσει στην ισορροπία αυτού του Κέντρου, τους τρεις κύκλους του Σώματος, της Ψυχής και του Πνεύματος.
"(…) Είναι η φώτιση που ανασύρει από την άγνοια ή από το ασυνείδητο τη βαθύτερη πραγματικότητα αυτού που ήταν κανείς και που πάντα θα είναι, ανεξαρτήτως της κατάστασής του στη ζωή."

Συγγραφέας: Julius Evola
Εκδοτικός οίκος: Θούλη
Μετάφραση: Μανώλης Στρατάκης
Σελίδες: 48

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Περί «Πειρατών»

 

Η λεγόμενη «χρυσή εποχή της πειρατείας» διήρκεσε περίπου από το 1700 έως το 1725. Κατά τη διάρκεια αυτής, χιλιάδες άνδρες (και γυναίκες) επιδόθηκαν συστηματικά στην πειρατεία, για να εξασφαλίσουν «τα προς το ζην». Είναι γνωστή ως «χρυσή εποχή» επειδή οι συνθήκες ήσαν ιδανικές για τους πειρατές και πολλά από τα διάσημα άτομα που συνδέονται με την πειρατεία, όπως ο Άγγλος Edward Teach ο επονομαζόμενος «Μαυρογένης», ο Αγγλο – Κουβανός John Rackham ο επονομαζόμενος «Calico Jack», ο Ουαλλός Bartholomew Roberts ο επονομαζόμενος «Black Bart» κ.ά, έδρασαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Στο παρόν άρθρο εξετάζονται δέκα στοιχεία που αφορούν στην ζωή – δράση και συνήθειες αυτών των αδίστακτων ληστών της θάλασσας!

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Δηλητήρια στη ζωή μας


Υδράργυρος
Ο υδράργυρος είναι νευροτοξίνη και έχει κατηγορηθεί για τη δραματική αύξηση του αριθμού των αυτιστικών παιδιών. Είναι το δεύτερο πιο τοξικό μέταλλο μετά το πλουτώνιο. Εξαιρετικά τοξικό και βαρύ, χρησιμοποιείται στο συντηρητικό θειομερσάλη σε πολλά εμβόλια. Υδράργυρος έχει εντοπιστεί επίσης σε μολυνσμένα ψάρια, λόγω της ρύπανσης, σε ατμούς λαμπτήρων υδραργύρου και αλλού.
Πληροφορίες:

Χλώριο
Εξαιρετικά τοξικό δηλητήριο, προστέθηκε στην δημόσια παροχή νερού από το 1910 ως απολυμαντικό και κατηγορείται για νόσους του κυκλοφορικού, καρδιακών προβλημάτων, αλτσχάϊμερ, ακόμη και για καρκίνους.
Πληροφορίες:

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Διχασμένο μυαλό;

Λειτουργείς περισσότερο με το Δεξί ή με το Αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου; Μπορούμε να ισορροπήσουμε μέσα μας αυτούς τους δύο διεκδικητές του εαυτού μας; Ένα πολύ διασκεδαστικό animation από τους φοιτητές του πανεπιστημίου τέχνης και σχεδίου Ringling, στο Ορλάντο.

 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τα σύγχρονα παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα


Κλείνονται στον εαυτό τους. Δεν έχουν όρεξη για τίποτα. Συντροφιά τούς κρατούν συχνά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα βιντεοπαιχνίδια.
Έχουν καθηµερινά υπερφορτωµένο πρόγραµµα µε µαθήµατα, ξένες γλώσσες και δραστηριότητες. Ο χρόνος που περνούν µε τους εργαζόµενους γονείς τους είναι ελάχιστος.
Τα σύγχρονα παιδιά φαίνεται πως δεν είναι ευτυχισµένα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η απουσία των γονέων από το σπίτι λόγω εργασίας, αλλά και οι αυξηµένες µαθητικές υποχρεώσεις που έχουν, κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται πιεσµένα. Αλλωστε, είναι πια συνηθισµένη η παιδική κατάθλιψη και µάλιστα σε όλο και πιο µικρές ηλικίες.
Αυτά μας λέει μια έρευνα της UΝΙCΕF για την παιδική ευηµερία στις ανεπτυγµένες χώρες, η οποία δηµοσιεύθηκε το 2007. Τα ελληνόπουλα κατατάσσονται σε αυτήν στην 9η θέση των παιδιών µε κακή διάθεση και τάση προς δυστυχία, ενώ τα παιδιά στη Βρετανία κρατούν τα ηνία. Ακολουθούν οι µικροί Αµερικανοί και οι Ούγγροι.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η εποχή του ατομικισμού

Μια φιλοσοφική προσέγγιση του χρήματος και της οικονομίας.

Ασκώντας έντονη κριτική στο μοντέλο της laissez faire οικονομίας του Adam Smith -που διδάσκεται σήμερα στις αίθουσες των πανεπιστημίων- ο Σπύρος Λαβδιώτης σε αυτό το βιβλίο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις έννοιες της ουδετερότητας του χρήματος, του μονεταρισμού και του νεομερκαντιλισμού, αντιπαραθέτοντας τρεις οικονομικές κρίσεις. Τη σημερινή κρίση που όλοι βιώνουμε με δραματικό τρόπο, ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου με το υπάρχον νοσηρό πολιτικό κατεστημένο το μέλλον διαγράφεται ζοφερό· τη Μεγάλη Ύφεση του ’30 όπου κατεστραμμένοι επιχειρηματίες πηδούσαν χέρι-χέρι στο κενό από τα παράθυρα των ουρανοξυστών της Νέας Υόρκης· και την κρίση της Αρχαίας Αθήνας όπου απεγνωσμένοι Αθηναίοι εγκατέλειπαν έντρομοι την πόλη τους για να μη πουληθούν σκλάβοι, αφού υποθήκευαν για τα δάνεια το ίδιο τους το σώμα.
Η κρίση της αρχαίας Αθήνας, ωστόσο, ήταν η μοναδική που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, με τον μεγάλο νομοθέτη Σόλωνα να θεμελιώνει με το έργο του έναν πολιτισμό που όμοιό του δεν έχει ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα. Πράγματι, οι βάσεις τίθενται από τα μεγάλα πνεύματα της ελληνικής αρχαιότητας, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Ξενοφώντα. Η αρχαία ελληνική σκέψη μας υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά φαινόμενα είναι κυκλικά και συνεπώς επαναλαμβανόμενα αφού η ανθρώπινη φύση είναι αμετάβλητη. Όσο διαχρονικές είναι οι οικονομικές κρίσεις, τόσο διαχρονική είναι και η αντιμετώπισή τους, αρκεί να προάγει αξίες και θεσμούς, επίσης διαχρονικούς, που η εφαρμογή τους σήμερα έχει τη δύναμη να αναμορφώσει το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό και να οδηγήσει σε έναν καλύτερο, βιώσιμο κόσμο.
Συγγραφέας: Σπύρος Λαβδιώτης
Εκδόσεις Έσοπτρον, 2012

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Χαμένη γνώση της φύσης

Η τεράστια πρόοδος της ιατρικής επιστήμης στην Δύση είναι αναμφισβήτητη. Παρ' όλ' αυτά, πολύ συχνά δεν μπορεί να βρει λύσεις σε προβλήματα που η προσέγγισή τους πρέπει να γίνει από μία διαφορετική, ολιστική θεώρηση. Έτσι, ανακαλύπτουμε συχνά και αναπάντεχα μία γνώση του ανθρώπου και της φύσης σε πληθυσμούς που ζουν παραδοσιακά -ακόμη και πρωτόγονα- χωρίς επιστημονική πρόοδο, αλλά με γνώσεις που προέρχονται από την ίδια την φύση ή από πρακτικές σαμάνων. Όλα αυτά βέβαια ο ιατρικός κόσμος δεν τα δέχεται ως επιστημονικές μεθόδους και πράγματι, δεν είναι λίγες οι φορές που πρόκειται για κερδοσκοπικές απάτες. Αυτό το ντοκιμαντέρ μιλά για εκείνη την ιερή επιστήμη που είναι μία αληθινή έννοια της οικολογίας. Η πρώτη προβολή έγινε αυτές τις ημέρες δωρεάν στο διαδίκτυο για το κοινό που το είχε εγγραφεί στην σελίδα των παραγωγών.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Laurent James: Ευρασία και πνευματικότητα (αγγλικά)

Συνέδριο: "The End Of The Present World". Λονδίνο, 21 Οκτωβρίου 2013.
Ο Laurent James είναι Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Ασχολείται με τον εσωτερισμό και τις Παραδοσιακές διδασκαλίες με πολλές σχετικές διαλέξεις στην Ευρώπη. Είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας Parousia (blog).

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αντιβιoτικά: Κατάχρηση, άγνοια και εμπόριο

Τα αντιβιοτικά είναι τα σημαντικότερα σήμερα φάρμακα, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο με ένα άνευ προηγουμένου κύμα νέων και παλαιών λοιμώξεων όπως παραδέχονται όλοι οι επιστήμονες. Γίνεται όμως μεγάλη κατάχρηση από τους ασθενείς, υπερσυνταγογραφούνται, λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή κ.λπ. Συνέπεια τούτου είναι τα μικρόβια να γίνονται πιο ανθεκτικά και τα αντιβιοτικά να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους πιο γρήγορα από όσο κυκλοφορούν άλλα για να αντικατασταθούν.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από τη χορήγηση ενός αντιβιοτικού, όπως:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Είσαι πιο δυνατός απ' όσο νομίζεις.


"Μην περιμένεις... να τελειώσεις το πανεπιστήμιο, να ερωτευτείς, να βρεις δουλειά, να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά, να τα τακτοποιήσεις, να χάσεις εκείνα τα δέκα κιλά παρά πάνω που έχεις, να έρθει Παρασκευή βράδυ ή Κυριακή πρωί, η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή ο χειμώνας... Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή για να είσαι ευτυχισμένος.
Η ευτυχία δεν είναι μια "διαδρομή" δεν είναι ένας προορισμός. Εργάσου σαν να μην είχες ανάγκη από χρήματα, αγάπησε σαν να μην σε βλέπει κανένας. Θυμήσου πως το δέρμα ζαρώνει, τα μαλλιά ασπρίζουν και οι μέρες γίνονται χρόνια... Αλλά το πιο σπουδαίο δεν αλλάζει: η δύναμη σου και η πεποίθηση δεν έχει ηλικία. Το πνεύμα σου είναι το "πάπλωμα" που απομακρύνει κάθε αράχνη. Πίσω από κάθε βλέμμα υπάρχει μια καινούργια "αναχώρηση". Πίσω από κάθε αποτέλεσμα υπάρχει και μια νέα πρόκληση. Έως ότου είσαι ζωντανός αισθάνσου ζωντανός. Προχώρα ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι περιμένουν να τα παρατήσεις."
Μητέρα Τερέζα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ναυτικοί της εποχής των παγετώνων από την Ευρώπη, ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Αμερικής.


Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, κάποιοι από τους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν την Αμερικανική ήπειρο, προέρχονταν από την Ευρώπη. Το "Across Atlantic Ice" είναι το αποτέλεσμα έρευνας πάνω από μια δεκαετία, των κορυφαίων αρχαιολόγων: καθηγητή Bruce Bradley του Πανεπιστημίου του Exeter (Βρετανία) και Δρ Dennis Stanford του Smithsonian Institution (ΗΠΑ). Μέσα από τις σελίδες του, εδραιώνουν πλέον την θεωρία σύμφωνα με την οποία, άνθρωποι από την νότια Ισπανία, ταξίδεψαν με πλοία στην Αμερική, ακολουθώντας την ακτογραμμή των πάγων που ένωναν την Ευρώπη με την Αμερική κατά την εποχή των παγετώνων, 14.000 με 25.000 χρόνια πριν.
Ο καθηγητής Bruce Bradley
με το βιβλίο του "Across Atlantic Ice"
Για περισσότερα από 400 χρόνια, προβάλλονταν ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι εισήλθαν για πρώτη φορά στην Αμερική από την Ασία, μέσω μίας γέφυρας γης που κάλυπτε τη Βερίγγειο θάλασσα. Αυτή η θεωρία άρχισε να αμφισβητείται όταν στην Αμερική ανακαλύπτονταν ένας ολόκληρος πολιτισμός λίθινης περιόδου που ήταν ίδιος με ανάλογο Ευρωπαϊκό. Ογδόντα χρόνια πριν, άρχισαν να ανακαλύπτονται λίθινα εργαλεία στο Νέο Μεξικό, τα οποία ήταν απομεινάρια  αυτών των πολύ παλαιότερων κατοίκων που ονόμασαν Clovis. Αυτά τα λίθινα εργαλεία των ανθρώπων Clovis χρονολογούνται ότι είναι περίπου 12.000 ετών. Παρόμοια εργαλεία δεν έχουν βρεθεί στην Αλάσκα ή στην Βορειο-ανατολική Ασία, αλλά τα περισσότερα ευρήματα συγκεντρώνονται στις Νότιο-ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη εκπληκτικότερες ανακαλύψεις στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, φανερώνουν ότι οι πρόγονοι των Clovis άρχισαν να φθάνουν στην περιοχή τουλάχιστον πριν 18.450 χρόνια και ίσως ήδη ακόμη και πριν 23.000 χρόνια! Λίθινα εργαλεία, έχουν βρεθεί και στην Αλάσκα, αλλά διαφέρουν σημαντικά από τα εργαλεία των Clovis. Το συμπέρασμα είναι ότι στον Νέο Κόσμο εισήλθαν άνθρωποι από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και σε διάφορες εποχές.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Εργασίες της γης για τον Οκτώβριο


Λαχανοκομία
Φυτεύουμε σκόρδα. Σπέρνουμε σπανάκι, μαρούλια. Φυτεύουμε κουκιά και μεταφυτεύουμε αγγινάρες. Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια, άνηθο, κάρδαμο, φυτεύουμε φράουλες. Από τις παλιότερες φραουλιές κόβουμε τις καταβολάδες και δημιουργούμε νέες πρασιές. Καταπολεμούμε την κάμπια ντεπρεσάρια, τα σαλιγκάρια και τον περονόσπορο.

Δενδροκομία
Αρχίζει το μάζεμα του ελαιόκαρπου. Σκάβουμε στα επικλινή εδάφη, που έχουμε εσπεριδοειδή, σε βάθος 15-20 εκατοστά κι όταν χρειαστεί και πιο βαθιά όπου βάζουμε στον πάτο πέτρες γύρω από την ρίζα. Ύστερα γεμίζουμε τους λάκκους με νέο χώμα. Λιπαίνουμε τα εσπεριδοειδή και προσέχουμε για τις αρρώστιες τους, όπως: φυτομονάδες, εξάνθημα χλώρωση, μύκητες κ.λπ. Σκάβουμε τις μυγδαλιές γύρω στον κορμό. Φυτεύουμε βερικοκιές, μηλιές και σε φυτώρια αχλαδιές. Μαζεύουμε ροδάκινα και κάστανα.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μιρτσέα Ελιάντε: Επιβίωση του μύθου της Αιώνιας Επιστροφής

"Eyes of the new Godswood". Έργο του Kenn Twofour.

...Θα ήταν απαραίτητο να φέρουμε αντιμέτωπους «τον ιστορικό άνθρωπο» (το μοντέρνο άνθρωπο), ο οποίος συνειδητά και με τη θέλησή του δημιουργεί την ιστορία, με τον άνθρωπο των παραδοσιακών πολιτισμών, ο οποίος, όπως έχουμε δει, είχε αρνητική στάση απέναντί της. Είτε την καταργεί περιοδικά, είτε την υποτιμά, ανακαλύπτοντας συνεχώς μεταϊστορικά πρότυπα και αρχέτυπα γι’ αυτήν, είτε τελικά της αποδίδει μεταϊστορικό νόημα (κυκλική θεωρία, εσχατολογικές σημασίες κλπ.) ο άνθρωπος των παραδοσιακών πολιτισμών δεν έδινε καμιάν αξία στο ιστορικό γεγονός καθ’ εαυτό. Με άλλα λόγια, δεν το θεωρούσε ως μια ειδική κατηγορία του ίδιου τρόπου της ύπαρξής του. Ομως για να συγκρίνουμε τους δύο αυτούς τύπους της ανθρωπότητας, προϋποτίθεται μια ανάλυση όλων των μοντέρνων «ιστορικισμών» και μια τέτοια ανάλυση, για να είναι πραγματικά χρήσιμη, θα μας απομακρύνει από το κύριο θέμα αυτής της μελέτης. Παρ’ όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να θίξουμε το πρόβλημα του ανθρώπου συνειδητά και με τη θέληση του ιστορικού, γιατί ο μοντέρνος κόσμος στις μέρες μας δεν έχει προσχωρήσει ολοκληρωτικά στον ιστορικισμό. Είμαστε ακόμη μάρτυρες μιας θα την ονομάζαμε αρχετυπική και αντιιστορική, και της μοντέρνας, μετα-εγελιανής αντίληψης, που επιχειρεί να είναι ιστορική. Θα περιοριστούμε στην εξέταση μιας μόνο αλλά σημαντικής πλευράς του προβλήματος: των λύσεων που προσφέρονται απο την ιστορικιστική αντίληψη για να δώσουν τη δυνατότητα στο μοντέρνο άνθρωπο να αντέξει τη διαρκώς πιο ισχυρή πίεση της σύγχρονης ιστορίας.